начало » Новини
09.11.2015
На 12 и 13 ноември 2015 год. Регионален исторически музей Враца е домакин на Национална научна конференция „Апогеят на трибалския династичен дом” (трибалите и техните съседи през класическата и ранноелинистическата епохи).

Конференцията е и по повод 50 години от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца.

 Националната конференция се организира от Регионалния исторически музей във Враца  и  Историческия факултет, Катедра „Археология” на СУ „Св. Климент Охридски”.

      Участие във форума ще вземат  учени от Института за балканистика с Център по тракология към БАН, Нов български университет, Национален археологически институт с музей при БАН, Регионален исторически музей – Кюстендил, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Регионален исторически музей – Враца.

На Националната научна конференция „Апогеят на трибалския династичен дом” и във връзка с 50 години от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца, ще бъде представен и Каталог „Могиланската могила във Враца” с  автор доц. д-р Нарцис Торбов.  В изданието с обем  152 стр. са включени обяснителни текстове за откриване на находките и техния характер, както и богат  илюстративен материал за всички значими  експонати, голяма част от които са гостували в различни международни изложби на тракийското изкуство.  Каталогът се явява като продължение на монографията на  доц. д-р Н. Торбов, посветена на Могиланската могила и доразработва темата. Изданието е финансирано от Министерство на културата и от Фонд „Култура”  на Общински съвет Враца и е на  стойността е 3500 лв.  

Каталогът има резюме на английски език и излиза в тираж  от 400 бр.