начало » Новини
08.01.2016
Блиц интервю на кмета на Община Враца Калин Каменов

В какво състояние заварихте реализацията на Националната програма за енергийна ефективност във Враца?

Към този момент са подадени едва 12 заявления от сдруженията на собствениците на жилищни сгради, с 11 от тях са сключени договори с Българска банка за развитие/ББР/. След като направихме всичко възможно да ускорим обществените поръчки и административните процедури, към април месец очакваме да започне и реализирането на първия проект. Това е блок  № 124 в ж.к. „Дъбника”. След това поетапно стартират и останалите.

Два общински блока също вече подготвят документи за кандидатстване по Националната кампания. От 5 януари екипът по програмата активно се среща с етажните собственици и посещава събрания, в помощ на гражданите при организацията за участие.

 

Екипът Ви констатира ли конкретни грешки в работата по тази програма до момента?

Това, което констатирахме е липсата на обективна информация и добре подготвен екип, който да информира и подпомага гражданите.

 

Какво ново ще предложите, за да убедите повече хора да се включат?

С екипа ми изготвихме цялостна стратегия за Националната програма за енергийна ефективност в град Враца.  Имаме страница във Фейсбук – Национална програма ВРАЦА, където освен основните параметри на проекта, ще бъде публикувана подробна информация и снимков материал за всяко едно подадено заявление. Техническият екип ще бъде в комуникация с гражданите, както във Фейсбук, така и на място в общината и ще оказва пълно съдействие на сдруженията. Също така сме изготвили график за срещи през месеците януари и февруари с гражданите, както и писма до вече одобрените, с информация на какъв етап са процедурите и индикативни дати за предстоящите дейности.

 

Кои са основните ползи, които трябва да убедят собствениците да се включат в програмата?

Чрез изпълнение на мерките за енергийна ефективност ще се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Намаляване на разходите за енергия и подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване жизнения цикъл на сградите, са безспорни ползи за всяко едно домакинство. Освен подобряване на енергийната ефективност, Националната програма поема и техническото обследване и паспорт на сградите. Общината от своя страна ще осигури техническо и административно съдействие на всички сдружения на етажната собственост. Живущите трябва само да се обединят и заявят желание за участие.