начало » Новини
17.02.2009
До края на седмицата и една от най-натоварените отсечки във Враца - площад „Родина” ще бъде обособена като "Синя зона", съобщи управителят на общинското дружество „Паркинги и гаражи” Искра Гешева.

По време на първия етап се обособиха места за кратковременно платено паркиране в четири района в централната градска част. През втория етап бяха включени бул. „Втори юни”, бул. „Христо Ботев”, улица „Софроний Врачански”. Предвидените паркоместа са 120. Нарушителите се глобяват със санкция в размер на 10 лева и на колите им се оставят скоби.

В момента в дружеството работят 15 души. Приходите за около 30 паркоместа на ден са в размер на 50-60 лв. От община Враца напомнят, че „Синя зона“ е обособена зона за паркиране в централните части на града. Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална маркировка. Действието на „Синя зона“ е ограничено само в делнични дни между 8.30 и 18.30 часа.

Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия трафик и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава престоя на МПС в рамките на два часа. Престоят в „Синя зона“ се заплаща - 0,50 лева за 30 минути и 1 лев за час. Заплащането се извършва чрез талони, които се продават от контрольорите, които следят за продължителността на престоя и коректността на шофьорите. Неограничено и без пари в “синята зона” паркират само автомобилите на Бърза помощ, Полиция и такива, обозначени със стикер “Хора с увреждания”.

Н. Божилова