начало » Новини
18.01.2016
До края на месеца Ботевският организационен комитет приема предложенията на врачани

Десетки предложения бяха направени  по време на първото за годината заседание на Ботевския организационен комитет /БОК/ с председател кметът на Община Враца Калин Каменов, което се проведе днес във Враца. И тази година тържествените чествания ще бъдат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който вече е потвърдил, че ще присъства на митинг-зарята на 1 юни в града.

Участие в заседанието взеха членовете на Ботевския организационен комитет, сред които бяха и народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова, Красимир Богданов, Айхан Етем и зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов, областният управител на Област Враца Малина Николова, общественици, председатели на културни клубове, журналисти.

На първото заседание  бяха разгледани традиционните и официални изяви, които влизат в програмата на Ботеви дни. Тази година се честват две кръгли годишнини - 140-години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, както и 70 години Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“.

Всички членове на Ботевския организационен комитет взеха активно участие и дадоха редица предложения, които ще бъдат обработени и систематизирани. Повечето от тях са свързани с провеждането на конкурси за рисунка сред ученици, прожекции на филми, състезания.

Кметът на Община Враца предложи актьорът и учител Филип Филипов, който пресъздава образа на Христо Ботев, да влезе във всички врачански училища и чрез интерактивни уроци да разкаже за подвига на великия българин. Калин Каменов внесе и предложение, вдъхновено от срещата му със студенти в края на миналата година. Идеята е да се организират състезания между училищата във Враца, като всяко едно от тях участва с театрална постановка. Тази година Ботеви дни са насочени към младите хора и затова кметът на Община Враца Калин Каменов очаква повече предложения за атрактивни събития именно от младежите в града. Обсъдено бе и изявите, свързани Ботевите дни, да не бъдат само в седмицата от 26 май до 2 юни, но да стартират още през февруари.

Народният представител Петя Аврамова предложи да се направи сайт, на който да се публикуват събития, свързани с отбелязването на тържествата. Кметът Калин Каменов приветства идеята и заяви, че поема ангажимент тя да бъде реализирана. Клубът по парапланеризъм във Враца също има предложение за състезание в града, което бе съобщено на заседанието от депутата Красимир Богданов. Зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов предложи да се проведе среща между кмета на Община Враца Калин Каменов и председателя на фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботйов за сътрудничество по време на тържествата. Народният представител Айхан Етем предложи да се открие дарителска сметка, в която да могат да се набират средства за финансовото обезпечаване на новите идеи по програмата.

„120 000 лв. е бюджетът на Ботевите дни тази година. Той е с 20 000 лв. повече от миналата“, обяви Калин Каменов.

Журналистът Кирил Андровски предложи на местността Ботева поляна по време на похода да гостува Юнашкия тиган от Копривщица.   

Кметът Калин Каменов обяви, че от днес до края на месец януари гражданите и различните организации ще могат да направят своите идеи и предложения какво още да бъде включено в празничния календар на Ботеви дни. Предложенията могат да  се изпращат  както по пощата на адрес - гр. Враца, ул. „Стефанаки Савов“ №6, така и на имейл obshtinavr@b-trust.org и krumova@vratza.bg.

Калин Каменов предложи да се създаде оперативен съвет, който да  систематизира  получените предложения и да ги внесе за обсъждане на членовете на Ботевския организационен комитет преди второто заседание.  

Следващото заседание на БОК ще се проведе на 8 февруари от 14 ч.