Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
29.01.2016
Община Враца призовава домоуправителите за съдействие при регистрирането на домашни кучета

Община Враца изпрати писма до домоуправителите в града за съдействие относно регистрирането на домашни кучета.  В тях общинска администрация приканва домоуправителите да предупредят живущите във входа собственици на домашни кучета да ги регистрират в “Центъра за административно обслужване на гражданите”  на Община Враца.

До 30 март т.г. домоуправителите трябва да предоставят информация в ст. № 15 в сградата на Община Враца за броя на отглежданите домашни любимци-кучета в своята етажна собственост и да ги впишат в домовите книги, изисквайки регистрацията им в Общината.

При неспазване определения срок на собствениците на кучета ще бъдат налагани санкции в размер от 50 лв. до 250 лв., съгласно Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Враца.

Според нормативната уредба, всеки стопанин на куче е длъжен в тримесечен срок от придобиването или раждането му, да го регистрира в Регистъра в Община Враца.

На собственика се предоставя обозначителен знак за кучето, след представянето на оформен от правоспособен ветеринарен лекар имунизационен паспорт за домашни любимци (pet passport) и квитанция за платена годишна такса за регистрация.

При извършване на регистрацията от общинска администрация във Враца, стопанинът на домашното куче подписва декларация, че е запознат със задълженията си по Наредбата и с размера на санкциите при неспазването й.

Община Враца разчита на гражданската позиция на домоуправителите и спазване изискванията на Закон за управление на етажната собственост от тяхна страна.

Община Враца припомня и определените алеи, които са предназначени за разходка на домашни любимци.

-Ул. „Георги Апостолов“;

-Парк „Хижата“-по асфалтовите алеи към паметника на Вестителя;

-На полянката над паметника и Хижата разхождането и свободното пускане на домашни любимци се забранява, за да се осигури спокоен отдих;

-Северен обходен път на ж.к. „Дъбника“ по цялото протежение на пътя от северната страна. От Оряховско шосе до Криводолско шосе;

-Кв. „Сениче“- южно от бл. 54;

-Тревните площи срещу „Психодиспансер“.

Община Враца напомня на собствениците на домашни кучета, че те трябва да спазват и правилата по отглеждането им. Според основните от тях, стопанинът трябва:

-да осигури условия и поведение на кучето, ненарушаващи спокойствието на гражданите;

-да не го оставя свободно движещо се в личните дворни пространства, ако има необезопасена ограда или входна дворна врата, както и да постави табела с текст “ЗЛО КУЧЕ”– за обучени кучета-пазачи и такива, проявяващи агресивност;

-да разхожда кучето си на публични места с нашийник и повод, а кучета от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанско куче), германски дог, немско овчарско куче, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул и стафордширски териер, мастиф, аржентински дог, ирландски вълкодав – и с намордник;

-да почисти мястото след дефекация на кучето.

Според Наредбата се забранява разхождането на кучета на територията на учебните, детските, здравните заведения, обозначените места в кварталните паркове, детски и спортни площадки.

 

Повече информация относно регистрацията на домашни любимци, правата и задълженията на собствениците, всеки може да получи от Наредбата, която е публикувана на сайта на Община Враца.

#
# # # #