начало » Новини
17.02.2009
Промяна в системата на финансиране на детските ясли от централния бюджет налага спешна оптимизация на персонала в сектора.

Промяна в системата на финансиране на детските ясли от централния бюджет налага спешна оптимизация на персонала в сектора.

От 2009 г. издръжката на персонала в детските ясли се определя не на база средна брутна заплата, а на база единен държавен стандарт за издръжка на едно дете. Така броят на децата в детските ясли става водещ при формиране на бюджета на детските заведения.

„Никой не се е допитал до общините, Националното сдружение или до синдикатите за тази промяна, а тя налага неизбежна оптимизация на сектора, за която не сме подготвени”, каза кметът на община Враца инж. Тотю Младенов по време на среща на Общинския съвет за тристранно сътрудничество в сектор „Здравеопазване” с участието на директори на детски ясли и синдикалисти. След като изслуша позицията на синдикатите и опасенията на работещите в детските ясли, които смятат, че една евентуална оптимизация и преструктуриране ще е за сметка на качеството на грижата за децата до 3 годишна възраст и тяхното здраве, кметът определи ситуацията като пълен абсурд.

Общинското ръководство вече е изпратило писма до министрите на финансите, на здравеопазването и на образованието. Сезирана е и комисията по здравеопазване на Националното сдружение на общините, която ще проведе национална среща по този и други проблеми в сектора във Враца на 26 февруари.

В началото на бюджетната година в детски ясли се очертава недостиг на средства от 276 000 лв. В същото време средствата за издръжка на персонала в детските градини са достатъчни, за да покрият и разходите за издръжка на медицинския персонал в детските ясли. Липсва обаче законова форма за дофинансиране на тази дейност от срана на общинския бюджет.

Ако не бъде предложено компромисно решение от страна на централната власт ще се наложи преструктуриране и трансформация на длъжности като евентуална мярка за избягване на съкращения сред персонала.

 

П. Ганчовска