начало » Новини
17.02.2009
Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов и представители на общинска администрация се срещнаха с обитателите на шестте жилищни блока на улица “Гурко” и живущите в района на хипермаркет “Кауфланд”- улица “Река Лева” и улица “Никола Занкин”.

     Срещата се състоя по инициатива на инж. Тотю Младенов след подадена жалба от над 2500 души, които настояват за спешна намеса на ръководството на община Враца срещу постоянните набези на ромските жители в квартала, амортизираните жилища, които обитават и липсата на всякаква хигиена от тяхна страна. Хората се оплакаха от липсата на осветление в близост до 500-те гаража, което е предпоставка за кражби, както и нерегламентирани сметища в района.

     

Проблемът е изключително сериозен, коментира инж. Тотю Младенов, който обиколи района и на място се запозна с всеки един от проблемите поотделно. В тази връзка кмета на община Враца възложи на дирекция териториално устройство и строителство, общинското дружество БКС, главния архитект Пламен Стоянов, секретаря на община Враца Пламен Кръстев и отдел общинска собственост в най-кратки срокове да се изработи цялостен план за облагородяване на района. Ще се търси алтернатива за преместване на ромските семейства в други подходящи сгради общинска собственост. Къщите, обитавани от над 20 ромски семейства, които също са общинска собственост и не отговарят на изискванията за безопасност ще бъдат съборени. Това са потенциално опасните сгради, коментира инж. Тотю Младенов. На тяхно място след изготвен идеен проект ще стартира ново строителство. Все още не е ясно дали терените ще бъдат предложени за продажба.

Община Враца се ангажира всички гаражи в района да бъдат включени в система за охрана, като собствениците ще заплащат минимална сума за поддръжка. Ще се разработи план за изграждане на улично осветление, обособяване на паркоместа, както и асфалтиране и циментиране на част от уличното платно. Управителят на БКС Иван Младенов от своя страна се ангажира до месец нерегламентираните сметища да бъдат разчистени.

 

Н. Божилова