начало » Новини
07.03.2016
Хиляди врачани изпълниха площад „Христо Ботев” на Националния празник 3 март

Хиляди врачани изпълниха площад „Христо Ботев” на Националния празник 3 март

С ритуал по издигане на националния флаг, благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на врачани, отслужен от ставрофорен свещеноиконом Николай Костадинов, секретар на Врачанска Митрополия, започна отбелязването на Националния празник в града.  Лъчове с ученици, носещи над 200 балона с цветовете на българското знаме, взеха участие в честването, а хиляди врачани се присъединиха към тях на площад „Христо Ботев”.

„Днес е 3 март! Ден на гордост, на национална чест и на достойнство. Днес е и денят, в който трябва да направим равносметка как тачим и почитаме 3 март. Ние имаме повод да се гордеем, защото една от причините да го има 3 март е и нашето участие - боевете на връх Вола, които и до ден днешен отекват в сърцата на врачани. Убеден съм, че няма врачанин, който споменавайки името на Ботев и на Вола, да не настръхва.  Затова трябва да се гордеем и да възпитаваме у децата си чувство на национална гордост и дълг.“, обърна се към присъстващите кметът на Община Враца Калин Каменов. В своето слово градоначалникът  напомни, че не трябва да забравяме и нашите роднини и близки, които са зад граница, защото България е там, където има и един българин.

„България е там, където има и едно българско знаме. Затова, скъпи съграждани, гордейте се с днешния ден! Бъдете честолюбиви и възпитавайте у децата си чест и достойнство, което те да предадат на своите деца! Честит празник, скъпи съграждани! Да живее България!“, завърши словото си кметът на Община Враца Калин Каменов.

  

 

В честването участваха още 5-годишната Мериан Поповска, която рецитира стихотворението „Аз съм българче“, средношколски хор „Отец Паисий“, Врачанска Митрополия, военнослужещи от Военно формирование 54990, Духов оркестър при читалище „Развитие“.

След официалното отбелязване на празника на площад „Христо Ботев“ стотици се хванаха на българско хоро с Танцов клуб „Нанков“. Кметът и неговият екип продължиха патриотичната инициатива, започната вчера във врачанските училища, като раздаваха националния флаг на жителите и гостите на града.

 

Финалът на празника бе поставен от концерт на Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, ДТС „Радост“ и квартет „Чарити“ към Центъра за работа с деца. Градската концертна зала се оказа тясна да побере всички, дошли да се насладят на празничния концерт по случай 3 март.

По повод Националния празник на България входът на Регионалния исторически музей остава безплатен през целия ден и всеки жител или гост на града може да разгледа експозициите.