Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
11.03.2016
Враца почете паметта на Св. Софроний Врачански

Враца почете паметта на Св. Софроний Врачански

С тържество пред паметника на Св. Софроний Врачански във Враца жителите на града отбелязаха 277 години от рождението на българския духовник и книжовник и 107 години от основаването на училището, носещо неговото име.
„Благодарение на делото на Св. Софроний Епископ Врачански, Вие мили ученици, имате уникалната възможност да учите в едно училище, което е институция.  Училище, което е дало път на стотици прославени врачани, хора с прекрасно образование и чест. Пожелавам на всички Вас да наследите делото на българския будител и самите Вие да прославяте  училището и град Враца с успехите си, постигнати благодарение на прекрасното възпитание, получено от вашите учители. На всички Вас пожелавам да продължите пътя на Св. Софроний Епископ Врачански и да се гордеете, че сте възпитаници на едно от най-елитните училища в нашия град. Бъдете здрави и никога не забравяйте вашите корени. Честит празник!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов се обърна към учениците, учителите и гостите на тържеството.
На празника присъстваха също зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, врачанският митрополит Калиник, траянополският епископ Киприян, общественици, граждани и гости на Враца.
Възпитаниците от НУ „Св. Софроний Врачански” рецитираха стихове във възхвала на духовника.
Водосвет за здраве и благоденствие отслужиха епископ Киприян и врачански свещеници. Пред паметника на книжовника във Враца бяха поднесени венци и цветя.

 

 

#
# # # #