Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.03.2016
Ботевският организационен комитет одобри програмата на културните прояви за „Ботеви дни 2016”

Ботевският организационен комитет одобри програмата на културните прояви за „Ботеви дни 2016”

На третото заседание на Ботевския комитет за тази година, което бе председателствано от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, присъстващите се запознаха с изпълнените до момента дейности по подготовката на честването на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. На заседанието участие взеха народните представители Петя Аврамова и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, общественици, представители на медиите.

По програмата бяха направени някои корекции и бе внесено още едно ново предложение. Прието бе предвиденият на 29 май концерт на рок и поп групи от Враца да премине към съпътстващата програма, а  ученическата изложба „Ботевска работилница“ да  бъде експонирана в Младежкия дом, а не в Регионалния музей. Прие се към Националната среща на училищата, носещи името на Христо Ботев, да се допълни и патронният празник на СОУ „Христо Ботев“-Враца.

 Новото предложение, внесено от ръководството на фен клуб „Ботев завинаги“, е в съпътстващата програма да бъде включен   футболен турнир за деца до 14 г. с международно участие от 31 май до 2 юни. Внеслият предложението Александър Алеков уточни, че спортното събитие ще бъде финансирано от фен клуба.

В програмата на културните прояви, посветени на 140-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, са включени традиционни изяви като националния литературен конкурс за написване на стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев”, 54 Национален рецитал - конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза,  конкурс за изпълнение на Ботева проза на есперанто, както и Общата художествена изложба  „Земята на Ботев”. Тази година ще се проведе научна сесия „Христо Ботев и неговата чета“. По време на „Ботеви дни 2016“ отново всяка вечер са предвидени концерти на открито, като участие в тях ще вземат трио „Тенорите“, група „Фънки Миракъл“, квартет „Интро“, ПТС „Хемус“ и КУД „Бор“-Сърбия.

 „Ботеви дни 2016” ще бъдат официално открити на 27 май от 10 ч. с изпращане на походниците от 70-тия Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“. Вечерта от 21 ч. ще започне светлинно шоу 3D мапинг, което ще озари една от сградите в центъра на града.  Културните прояви и чествания ще приключат с възпоменателен митинг и всенародно поклонение на връх Околчица на 2 юни.

#
# # # #