Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.04.2016
Рогозенското съкровище ще представя Северозапада в Брюксел

Рогозенското съкровище ще представя Северозапада в Брюксел

Рогозенското съкровище, златото от Могиланската могила и други чудеса от Северозапада ще бъдат представени в Брюксел през септември тази година. Това стана ясно по време на проведената дискусия „Чудесата на Враца и Северозапада“, която се проведе в Регионалния исторически музей във Враца.

На събитието във Враца присъстваха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител на Област Враца Малина Николова, главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова, народни представители, кметове на общини, представители на туристическия бранш и бизнеса.

Нека  да обединим усилията си и да направим така, че да сме отворени към хората и съм сигурен, че успехът ще е  възможен и по този начин ще популяризираме Северозапада като туристически продукт. Пещерата „Леденика“, Белоградчишките скали, уникалните водопади, минералните води във Вършец са само част от даденостите на нашия край. Чрез повече гласност по отношение на тези природни феномени ще дойдат и повече туристи“. Това каза кметът на Община Враца Калин Каменов по време на дискусията. Каменов обяви още, че Община Враца стартира инициативата Северняшки фолклорен събор „Леденика“ за възраждане на местните традиции и обичаи.

 

   

„Северозападът има своите постижения, поводи за гордост и самочувствие.“, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. От своя страна министър Николина Ангелкова заяви, че акцент в програмата на Министерството на туризма винаги е бил културно-историческият туризъм, а основна цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.      

Главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова заяви, че Враца и регионът имат нужда от подкрепата на цялата държава, за да може Северозападът да заеме своето достойно място на европейската регионална карта. Тя посочи още, че задачите на кампанията за 2016 г. са свързани с чудесата на Северозападна България.

  

„Първото предложение, което презентираме, е свързано с Рогозенското съкровище и идеята ни е да го представим заедно със златото от Могиланската могила и други чудеса от Северозапада в Брюксел през септември тази година.  Второто предложение е свързано с председателстването на България в Европейския съюз. Целта е да покажем, че един от най-бедните региони всъщност съдържа едно от най-големите богатства на Европа. Една от целите, които си поставя кампанията „Чудесата на България“ и има отношение към Северозапада, е развитието на музейното дело. Идеята е да се популяризират артефактите в тях и музеите да се превърнат в посещаван от туристите обект.“, каза главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова.

След дискусията бе проведен интерактивен урок по родолюбие с ученици от врачански училища, а лектори бяха проф. Николай Овчаров и акад. Константин Косев.