начало » Новини
15.04.2016
Село Згориград е домакин на Традиционния Общински пролетен празник на читалищата

Кметът на Община Враца Калин Каменов ще открие в събота /16.04.16 г./от 10 ч. в Народно читалище „Пробуда 1926” село Згориград Традиционния Общински пролетен празник на читалищата.  Събитието се провежда за 21 път.
Всички читалища от Общината в периода  18 март -11 април проведоха своите местни празници, на които показаха най-доброто от своето любителско творчество. Над 500 са участниците в местните празници, на които освен художествени програми, бяха представени и различни изложби на традиционни ястия, предмети и изделия от копаничарството, българска бродерия, гобленарство, плетива, декупаж, работа с вълна и квилинг.
Тази година празниците тематично бяха посветени на България, затова  на сцените на читалищата бяха представени много патриотични песни и  стихове. Част от тях са селектирани и за Общинския пролетен празник в с. Згориград.
В програмата на общинския празник участие ще вземат всички 21 читалища на община Враца с над 430 самодейци от танцови и певчески колективи, като и рецитатори и разказвачи. Селекцията за общинския празник е направена от експертите от Дирекция „ОКСТ”, които са посетили всички празници.
Може да отбележим, че се увеличава броя на децата и младежите,  обучаващи се в читалищата, което ни дава увереност да бъдем спокойни за запазване на българските традиции и народно творчество.
На най-добре представилите се читалища в местните празници ще бъдат връчени грамоти.
Очаква се програмата да продължи над 6 часа.