начало » Новини
18.04.2016
Калин Каменов: Фолклорът е онзи, който ни е запазил, ще ни възроди и ще направи още по-прекрасен нашия край

Калин Каменов: Фолклорът е онзи, който ни е запазил, ще ни възроди и ще направи още по-прекрасен нашия край

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри XXI традиционен Общински пролетен празник на читалищата, който се проведе в село Згориград.  Домакин на проявата бе НЧ „Пробуда 1926“. На културната изява присъстваха още областният управител на Враца Малина Николова, зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, кметове на съседни населени места, жители на село Згориград, самодейци.

„Днес отбелязваме Деня на българската конституция и държавност. Държава, която е съхранила през годините нашите традиции и обичаи и именно тях показваме в село Згориград днес. Традициите са и основата за възраждането на туризма в нашия край. Затова и само след два месеца във Врачанския Балкан ще се проведе Фолклорен събор „Леденика“, където ще се състои и първата северняшка сватба“, каза при откриването на празника Калин Каменов.

   

„Нека да покажем, че нашият фолклор е онзи, който ни е запазил, ще ни възроди и ще направи още по-прекрасен нашия край.“, допълни още кметът на Община Враца. Калин Каменов връчи и грамоти на представители на читалища от Община Враца, чиито самодейци са се представили най-добре в местните празници - Згориград, Мраморен, кв. Бистрец, Бели Извор, Челопек, Паволче.

В Общинския пролетен празник на читалищата участие взеха над 430 самодейци от танцови и певчески колективи от  21 читалища в Община Враца.