начало » Новини
27.04.2016
За първи път във Враца показват архивни снимки от голямото наводнение на 1 май през 1966 г.

С експозиция на уникални снимки, направени по време на голямото наводнение на 1 май през 1966 г., Враца ще отбележи 50 години от голямата трагедия. Възпоменателната фотоизложба ще бъде открита на 1 май от 10.00 часа пред читалище „Развитие“ в града /при лошо време-във фоайето на читалище  „Развитие“/.

Жителите и гостите на Враца ще могат да видят за първи път снимки, заснети от очевидци, по време на наводнението. Част от предоставените фотоси са от архива на краеведа Веско Лазаров.

Фотоизложбата се организира от Инициативен комитет и се провежда под егидата на кмета на Община Враца Калин Каменов. На откриването ще присъстват и гости от италианския град Тезеро, който е преживял подобна трагедия през 1985 г.

На 1 май 1966 г. край Враца се разиграва една от най-зловещите минни трагедии в света. В 11.25 ч. над половин милион куб. м. маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета се отскъсва от стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник „Мир" и залива близкото село Згориград, минава през прохода „Вратцата" и стига до централния площад на Враца. По пътя си, дълъг 7 километра, тинята помита къщи, хора и животни, а три дни по-късно войската продължава да изважда трупове, отнесени от ударната вълна.

Черната равносметка след трагичното събитие е 156 разрушени къщи, стотици обезобразени до неузнаваемост трупове /между тях 4 деца/, 2000 ранени, над 310 семейства,  останали без дом и над 1000 къщи с отнесени от водната стихия покриви.