начало » Новини
28.04.2016
С откриването на Международния фестивал „Врачанска пролет“ градът стана столица на фолклора, изкуството и обичаите

С откриването на Международния фестивал „Врачанска пролет“ градът стана столица на фолклора, изкуството и обичаите

„Искам да поздравя всички участници от Полша, Словения, Литва, Италия и Индонезия за тяхното участие във фестивала. Днес Враца се превърна в столица на фолклора, на изкуството и на обичаите. Онова, което ни отличава, и същевременно ни сближава, са традициите, обичаите и фолклора, които сме съхранили през годините, и които са ни направили идентични държави и нации.“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри 11-то издание на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет“. На събитието присъстваха още зам.-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет-Враца Румен Антов, общински съветници, почетният гражданин и хореограф Иван Тодоров, председателят на Националната селекция на ЦИОФФ-България Емил Павлов, жители и гости на града.

 

Тази година в културната изява в града се включват над 500 участници от 18 танцови състава от 6 държави. Поздрав към всички присъстващи отправи 11-годишната Кристияна Каменова, която изпълни песента „Детска планета“.

Фестивалът „Врачанска пролет“ бе открит с фрагмент от „Шуменски танц“ в изпълнение на Танцов състав „Хемус“.  След това всеки състав се представи с кратка музикална визитка.

Гражданите и гостите на Враца могат да гледат концертите  от фестивалната програма на 30 април от 11:00 ч. пред Община Враца и от 18:00 ч. в НЧ „Развитие 1869”, както и на 1 май от 10:00 ч. – дефиле и концерт  на фестивалната сцена пред Община Враца.