Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
25.05.2016
Стотици врачани съпроводиха 30-метров национален флаг на шествието за 24 май във Враца

Стотици врачани съпроводиха 30-метров национален флаг на шествието за 24 май във Враца

За първи път 30-метров трибагреник поведе шествието по повод 24 май-Деня на българската просвета и култура и славянската писменост във Враца. Националното знаме бе съпроводено от доброволци от Младежки център, ученици, учители, жители и гости на града, кмета на Общината Калин Каменов, председателя на Общинския съвет Румен Антов, зам.-председателя Ивайло Христов, общински съветници, културни и просветни дейци.

Празничното шествие тръгна от пл. „Македония“, като в него се включиха още мажоретен състав към Центъра за работа с деца, Духов оркестър при читалище „Развитие”, ученици и деца, педагози от всички общински детски и учебни заведения. Цветната колоната премина по централния булевард на града „Никола Войводов“ и пред читалище „Развитие“ се раздели на два лъча. Първият, с българското знаме, продължи към пл. „Христо Ботев“, а вторият, с учебните и детски заведения, към паметника на Св. св. Кирил и Методий, където се проведе тържеството. На пл. „Христо Ботев“ участниците в носенето на 30-метровия трикольор, поставиха знамето пред паметника на Христо Ботев.

  

  

Тържеството по случай 24 май, започна със стихотворението „Родна реч” на Ран Босилек, изрецитирано от 6-годишната Екатерина Георгиева.

„Има стотици народи по света, които празнуват Деня на своята независимост, Деня на своето освобождение, Деня на своето създаване, но малцина са тези народи, които празнуват Деня на своята писменост. Това е повод, с който трябва да се гордеем. България е една от малкото държави по света, която може да се нареди сред народите, които имат достойно място сред нациите, създали писменост. Преди около 11 века светите братя Кирил и Методий и техните ученици създават подвиг. Подвиг за културата, за образованието и за писмеността. Подвиг, който ние, българите, всяка година на 24 май възвисяваме с тържества в цялата страна. Подвиг, благодарение  на който близо 300 милиона души по света пишат на кирилица. Най-големият повод за радост е, че България е първата, която въвежда и започва да използва кирилица. Факт, с който ние трябва да се гордеем.

 Затова, скъпи съграждани, ние трябва да уважаваме словото и да го пазим. Пазете го, защото той е едно от най-големите богатства, които имаме. Богатство, с което трябва да се гордеем. Честит празник, врачани!“. С тези думи кметът на Община Враца поздрави всички присъстващи на празника. Десетки бели, зелени и червени балони бяха пуснати в небето от  децата на Враца.

По традиция в празничния ден бяха връчени наградите на кмета в областта на образованието и културата. Тази година с престижните отличия бяха наградени 19 педагози, ученици и творчески състави.

 

I.         В категория „Екип (колектив), формация на годината”

1.        Педагогическия колектив на ОДЗ „Знаме на мира”

2.        Педагогическия колектив на НУ „Иван Вазов“

II.       В категория „Учител на годината”

1.        Йорданка Тодорова Митрикова – ОДЗ „Единство Творчество Красота”

2.        Маргарита Николова Цветкова – НУ „Св . Софроний Врачански”

3.        Евелина Гетова Стоичкова – СОУ „Отец Паисий”

4.        Цветанка Димитрова Василева – ПМГ „Акад. Иван Ценов”

5.        Светла Николова Димитрова -  СОУ „Козма Тричков”

6.        Пепа Димитрова Павлова - ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца – 200 лв.

7.        Николай Христов Бояджиев - ПМГ „Акад. Иван Ценов”

8.        Юлиян Димитров Георгиев – СУ „Св. Климент Охридски”

9.        Румяна Цветанова Витньова -  СОУ „Козма Тричков”

III.     В категория „Ученик на годината”

 

1.        Мария Дилянова Стоянова – НУ „Иванчо Младенов”

2.        Петър Илиев Щерев - НУ „Св . Софроний Врачански”

3.        Иван Цветанов Николов – ОУ „Васил Левски”

4.        Христина Калинова Христова-ПМГ „Акад. Иван Ценов”

5.        Калояна Ганчева Янкова - ПМГ „Акад. Иван Ценов”

IV.      В областта на културата

1.        Веселка Иванова Тодорова – НЧ „Пробуда 1926” – с. Згориград

2.        Любка Илиева Тончева – Симфониета

V.       За цялостен принос в системата на образованието

1.        Галина Евденова – РИО на МОН

 

#
# # # #