Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
27.05.2016
Калин Каменов: Скъпи походници, стъпвайте смело, защото имаме повод да се гордеем

Калин Каменов: Скъпи походници, стъпвайте смело, защото имаме повод да се гордеем

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън във Враца започнаха тържествата по случай 140-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

 „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Тези слова ще ехтят следващите дни по едни от най-важните национални стъпки - стъпките на Ботев и неговите четници. Стъпки, които тази година ще извървят над 1 200 походници и ще си спомнят за великия подвиг, благодарение на който днес, ние можем да се наречем свободни българи. Подвиг, който не сме забравили. Сигурен съм, че всеки едни от Вас достойно ще представи, своето училище, група и  град на едни от най-важните за националната чест и гордост дни. Убеден съм, че това, което се казва в този стих ще се усети следващата седмица. Сигурен съм, че подвигът и делото на Христо Ботев, неговата смелост и до днес текат в нашите вени. Скъпи походници, искам да Ви благодаря, за това, че следващите дни походът ще бъде в полезрението на цяла България. Поздравявам Ви и искам да Ви кажа, че се гордеем с Вас. Стъпвайте смело, защото имаме повод да се гордеем. На добър път!“. С тези думи кметът на Общината Калин Каменов официално откри Ботеви дни 2016.

  

Гости на откриването на Ботеви дни 2016 бяха врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова, зам. - областните управители Мирослав Комитски и Ирина Иванова, председателят на Общински съвет Румен Антов,  зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници от Враца. На церемонията на площад „Христо Ботев“ присъстваха и ученици от врачански училища, общественици, граждани и гости на града.

Актьорът Петко Петков изпълни емблематичното стихотворение „На прощаване”, а Ботевата творба „Хаджи Димитър” прозвуча в изпълнение на духов оркестър и средношколски хор към СОУ „Отец Паисий“ – Враца.

Врачанският митрополит Калиник благослови походниците, а Траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за тяхно здраве. По Ботевите стъпки поеха над 1 200 души, от които 900 ученици и учители от цялата страна. Ръководителите на групите бяха закичени с китка здравец от кмета на Общината. Калин Каменов връчи и знаме на учениците от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/ – Враца, които за пръв път се включват в Националния поход.

  

  

Тази година главен ръководител на походниците е Евгени Филипов, председател на Спортен клуб по ориентиране „Леденика“.

#
# # # #