начало » Новини
09.06.2016
502 млн. лв. са инвестирани в Северозападния район за планиране по екопроекти

502 млн. лв. са инвестирани в Северозападния район за планиране по екопроекти

502 млн. лв. са инвестирани в Северозападния район за планиране по проекти, финансирани от Оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във Враца на среща с кметовете от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Тези средства са вложени в изграждане на базова инфраструктура, която подобрява живота на хората и създава по-добри условия за бизнес в регион, който е от изключително значение, подчерта министърът. Изградени са 352 км ВиК мрежа и 11 пречиствателни станции, които обслужват близо 65 хил. жители.

Кметът на Община Враца Калин Каменов, който бе и домакин на форума, приветства присъстващите и заяви, че местната власт има нужда от подобна среща, чрез която се дава възможност да се получи информация за подготвянето на качествени и ефективни проекти, с които да се подобри екологичната обстановка в общините.

Министър Василева припомни, че именно тук започна реализацията на два от най-мащабните проекти във водния сектор – интегрираните водни цикли на Враца и Видин. „За съжаление те не бяха приключени. Поради забавяне на процедурите и липса на достатъчно административен капацитет от проекта на Враца са изпълнени 25%, а на Видин – 30%. ЕК обаче прояви разбиране, проектите бяха фазирани и ще бъдат завършени със средства от новата ОП „Околна среда 2014-2020“. Добрата новина е, че приключи оценката им и предстои подписване на договорите за безвъзмездна помощ“, съобщи министър Василева.

 

През 2016 г. пред общините се разкриват нови възможности. Към местните власти са насочени 1,350 млрд. лв. за реализацията на екологични проекти по финансовите инструменти, които МОСВ управлява. Общият ресурс, който ще бъде на разположение на общините през 2016 г. по ОПОС е близо 1,3 млрд. лв. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са налични още 61 млн. лева в секторите води, отпадъци и биоразнообразие. ПУДООС предоставя и нисколихвени заеми на общините с 2-годишен гратисен период. Националният доверителен екофонд предоставя още 15 млн. лв. по Инвестиционната програма за климата и Пилотната схема за насърчаване използването на електрически и електрически хибридни превозни средства.

„Това е мащабен ресурс, който изисква сериозна подготовка и добро партньорство между местните власти и министерството“, подчерта министър Василева.

Главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева допълни, че основният урок от предходния програмен период е да се влагат повече усилия в обмислянето и планирането на проектите. „Основният фокус ще бъде постигането на качествени резултати. Затова ще се извършва мониторинг не само на фаза изпълнение на инвестициите, но и след това, за да има устойчивост на резултатите. С това не искам да  ви плаша, а да ви предпазя от грешки“, посочи Яна Георгиева.

  

Министър Василева награди отличниците от Северозападния регион,  участвали в „Зелената олимпиада“, част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко“ на Министерството на околната среда и водите, популяризираща ОП „Околна среда 2014 - 2020“. Първенците в трите възрастови категории са Дарислав Кръстев от І клас на НУ „Св. Софроний Врачански“ във Враца, Лъчезар Крушарски – VІІ клас на ЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца и Александра Ангелова, ученичка в Х клас на СОУ „Христо Ботев“ във Враца. Над 500 деца от Враца се радваха на спектакъла „Яко е да си еко“ в читалище „Развитие“.