начало » Новини
20.06.2016
Над 5 000 гости очаква Община Враца на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

Над 5 000 гости очаква Община Враца на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

До 10 юни бе записването за участие в Националния фолклорен събор „Леденика“, който ще се проведе на 24, 25 и 26 юни във Врачанския Балкан. До момента са се записали над 1 100 участници-танцови състави, дуети, индивидуални изпълнители, групи от 55 населени места от областите Враца, Монтана, Видин, София, Велико Търново, Плевен. Очаква се на събора да присъстват над 5 000 гости.

Специални гости на първото издание на събора ще бъдат народните изпълнители Бинка Добрева, Николай Славеев, Юри Крумов, Милко Бошнаков, Квартет „Славей”, оркестрите „Зелени дел” и „Виво Монтана“, танцови и певчески групи.

На Националния събор ще бъде пресъздадена оригинална Северняшка сватба с младоженци, които ще сключат официален брак и ще посрещнат там своите гости. Задължително изискване към участниците е да бъдат облечени в национални носии/костюми. Заявки за участие в Северняшката сватба се подаваха до 10 юни-петък, но е възможно записване и на място в деня на ритуала. Изискване към сватбарите е да използват чаши, менчета, стомни, черпаци, дървени лъжици, черги и други вещи, които да са в стила на народната традиция. Двойка, която се е записала за участие в Северняшката сватба са треньорът и съдия по борба Ангел Петров и половинката му Катя Цекова.

По време на събора ще се приготви и най-големият северняшки курбан, който ще бъде раздаден на присъстващите.

Материали за събор „Леденика“ са изпратени до всички читалища в цялата страна, чиито брой е над 3 600, както и до 10 общини в Област Враца, 11 общини в Област Видин, 11 общини в Област Монтана, 11 общини в Област Плевен и 8 общини в Област Ловеч. Очаква се на събора да пристигнат хиляди любители на народното творчество, самодейци от читалища, танцови състави, групи и индивидуални изпълнители.

Съорганизаторите на събора Сдружение „Лудогорие 2012“, с председател Валентин Димов, продължават пътя си към доброто и тази година ще връчат  статуетката „Доблестно сърце“ на жител от Враца. Призът се присъжда на онези хора, в чиито гърди бие добро и доблестно сърце, което не е безучастно към страдащите и нуждаещите се и откликва на чуждото нещастие.

Целта на Община Враца е да превърне фолклорен събор „Леденика” в събитие в полза за развитието на туризма в региона и съхраняване на местните традиции и обичаи.