начало » Новини
23.06.2016
Калин Каменов откри Балканския пещерен събор „Враца 2016”

Калин Каменов откри Балканския пещерен събор „Враца 2016”

Кметът на Община Враца Калин Каменов даде началото на X юбилейно издание на Балкански пещерен събор „Враца 2016”.

„Радвам се, че именно Враца е домакин на събора, защото на територията на общината се намира една от най-красивите и уникални пещери - Леденика. Смелостта Ви, да се потапяте в неизвестността, заслужава уважение, а гледките, които изникват пред очите Ви, свидетелстват за уникалността на нашия свят”, заяви в приветствието си кметът Калин Каменов. „С изложбата „Пещерите и ние”, която бе открита в Природозащитен център „Натура”, Вие доказахте, че спелеологията може да бъде и изкуство”, допълни още Каменов.

  

Официалното откриване на Балканския пещерен събор местността „Леденика” уважи също зам.-кметът Петя Долапчиева и  зам.-председателят на Общински съвет и председател на постоянната комисия по спорт, туризъм и младежки политики Ивайло Христов. Поздрав към всички участници в събора отправиха Ефраин Меркадо – вицепрезидент на Световния спелеоложки съюз и президент на Федерацията на спелеоложките организации на Латинска Америка и Карибите,  Алексей Жалов, зам.-председател на Българската федерация по спелеология, Николай Ненчев – директор на ПП „Врачански балкан” и геологът и спелеолог Камен Бонев.

 

Десетото издание на пещерния събор, което се провежда от 21 до 26 юни, събира във Враца над 160 спелеолози от 4 континента и 16 държави. Програмата включва организирани прониквания в емблематичните пещери Леденика, Барките, Беляр,  Змейова дупка и Резньовете.

На 25 юни Враца ще бъде домакин и на генералната асамблея на Балканския спелеоложки съюз.

Част от пещерния събор могат да станат и всички жители и гости на града, за които спелеолозите са подготвили 12 презентации от експедиции в страната и чужбина.