начало » Новини
24.06.2016
Черешово топче ще гръмне във Врачанския Балкан по време на възстановката за Вълкашин войвода

Жива картина на легендата за Вълкашин войвода ще бъде показана на втория ден /събота-25.06.16 г./ на Националния фолклорен събор „Леденика“. Възстановката е направена от Сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец - гр. Луковит" и участниците в нея са 46 членове и сподвижници на Сдружението от няколко различни населени места - Луковит, София, Плевен, с. Ракита, с. Дерманци, Правец.

Пред погледите на присъстващите, на събора във Врачанския Балкан, ще оживее времето на робството. Действието започва с представяне на живота на българина преди идването на турските поробители. Ще се покаже автентичен фолклор, с народни танци и представяне на традиционни домакински задължения на семейството - кърската работа. Следват сцени, символизиращи падането на България под турско робство, както и опитите на хората да се освободят. Тогава започва и разказа за смелия българин - Вълкашин, който е крило за бедни и онеправдани в района на Луковит, Ябланица, Угърчин и Тетевен.

 Сред гръм на пушки и бой със саби, Вълкашин ще слезе в разграбеното село, за да спаси от оковите своя помощник отец Натанаил. Накрая възстановката завършва с хоро, като кулминация на спектакъла  е  изстрел с черешово топче.

Костюмите на участниците, в живата картина за Вълкашин войвода, са автентични, оръжията и битовите предмети - също. Цялото действие се разиграва под звуците на подбрана музика и дикторски текст.