начало » Новини
24.06.2016
Петя Долапчиева: През следващите дни сърцето на България ще бъде тук- на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

Петя Долапчиева: През следващите дни сърцето на България ще бъде тук- на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

Първото издание на Националния фолклорен събор „Леденика” бе официално открито от зам.-кмета Петя Долапчиева.

„Всички днес сме тук, за да покажем, че нашият край е уникален, че нашият край има традиции и обичаи, че ги съхраняваме, почитаме и предаваме на нашите деца. Вие, скъпи самодейци и родолюбци, сте пазителите на българската съкровищница, а всички ние сме посланици на уникалната ни култура.

В трите дни на събор „Леденика” ще съчетаем очарованието на фолклорните спектакли с нестинарски танци и ще се потопим в легендата за Вълкашин войвода”. Кулминацията на празника ще бъде на 26 юни, когато чрез ритуала Северняшка сватба ще бракосъчетаем младоженци, които ще сключат официален брак и ще посрещнат тук своите гости“, заяви в приветствието си зам.-кметът Петя Долапчиева. В словото си зам.-кметът благодари на съорганизаторите на инициативата от Сдружение „Лудогорие 2012”, както и на всички фирми, оказали съдействие за осъществяването на празника.

„Нека да превърнем първия национален фолклорен събор „Леденика” в една хубава традиция, която да ни обединява в съхраняването на нашите ценности. През следващите дни сърцето на България ще бъде тук-на Първия национален фолклорен събор „Леденика“, заяви зам.-кметът Петя Долапчиева и пожела незабравими емоции на всички участници и гости на фолклорен събор „Леденика“.

На откриването във Врачанския балкан присъстваха още зам.-кметът на Община Враца Мария Попова и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев.

  

  

На 24-ти, 25-ти и 26-ти юни първият Национален фолклорен събор „Леденика“ ще събере над 5 000 души в Балкана.

През утрешния ден фолклорната програма ще започне в 10.00 ч. Танцовите състави и индивидуалните изпълнители ще се изявят на две сцени. От 12.00 часа ще започне въстановката „Жива картина по легендата за Вълкашин войвода“. Програмата ще продължи с концерти на Милко Бошнаков и Юри Крумов. Вечерта от 21 часа всички ще се потопят в магията на нестинарските танци в изпълнение на Веска Ахмакова.

За всички жители и гости на града, желаещи да посетят Националния фолклорен събор „Леденика” Община Враца е осигурила превоз, които ще тръгва от спирката на пл. „Македония”, в посока болницата.

На 25-ти и 26-ти юни /събота и неделя/ от 8.30 ч. до 13.00 ч. автобуси и микробуси на Общинско предприятие „Тролейбусен транспорт” и транспортна фирма „Боди–М–Травъл” ще се движат в интервал през половин час, а след 13.00 ч. – през един час. Цената на билета за граждани е 2 лв., а за деца до 7-годишна възраст – 1.40 лв.

Превозът ще се извършва до местността „Учителски колонии”. И в двата дни на събора Общинска администрация е осигурила постоянен безплатен транспорт от „Учителски колонии” до местността „Леденика”.