начало » Новини
28.06.2016
Хиляди се събраха на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

Хиляди се събраха на Първия национален фолклорен събор „Леденика“

     Първият национален фолклорен събор „Леденика“ събра хиляди посетители, които станаха част от най-голямото културно събитие за годината в региона. Съборът бе организиран от Община Враца и Сдружение „Лудогорие 2012“, като целта бе да се съхранят и популяризират традициите и културните ценности на Врачанския край като място на дълголетна история.
     Официалното откриване бе направено в петък -24 юни от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, на което присъстваха още зам.-кметът Мария Попова и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев. В първата вечер на събора на сцената се изявиха самодейни състави от Община Борован и София. Вечерта завърши с концерт на народния певец Николай Славеев.

    Стотици любители на българския фолклор посетиха втория ден на фолклорен събор „Леденика“, когато на сцената се представиха близо 20 певчески и танцови състави. Кметът на Община Враца Калин Каменов, който бе облечен в македонска носия, поздрави присъстващите и пожела фолклорен събор „Леденика“ да се превърне в традиция. Той призова да пазим и почитаме българското и да възпитаваме децата си в родолюбие.

        Кулминацията на деня бе възстановката на легендата за Вълкашин войвода, която бе изиграна от Сдружение "Св. вмч. Георги Победоносец - гр. Луковит". Историята за смелия българин оживя пред погледите на присъстващите, а краят на живата картина бе ознаменуван с гръм на черешово топче. Програмата във втория ден продължи с концерти на Милко Бошнаков, Юри Крумов, Духов оркестър „Зелени дел“.

     След залез слънце, в местността „Леденика“, започна подготовката за нестинарски танц. Около мястото с горещите въглени, стотици гости на събора тръпнаха в очакване на магичното изпълнение на Веска Ахмакова. Облечена в бяло и с икона, нестинарката започна своя танц върху огъня, а след него, по разстланата жарава преминаха и много от посетителите. Програмата във втория ден продължи с изпълнения на квартет „Славей“, много песни и танци край огъня.
     Още от рано сутринта, на третия ден от фолклорен събор „Леденика“, стотици започнаха да се отправят към Врачанския Балкан, за да присъстват и да станат част от Северняшката сватба, за която се бяха записали над 1 500 човека. Като домакин на събитието кметът на Община Враца Калин Каменов бе облечен в автентична Северняшка носия. Двамата младоженци Ангел и Катя Петрови, техните деца Пламен и Александра, кумовете, както и всички гости също бяха облечени в български носии.
    Дълги редици с месали, запълниха поляната, на които бяха поставени глинени паници и чаши за всеки гост. Когато всичко бе готово, започна ритуалът на Северняшката сватба. На сцената пред многохилядните посетители на събора, младоженци, родители, близки и приятели пресъздадоха взимането на булката, откупуването й от родния дом, даряването на дарове и чеиз.


    Церемонията по сключването на гражданския брак бе извършена от кмета на Община Враца Калин Каменов и началникът на Отдел „Гражданско състояние“ Виолета Павлова. Специално за Северняшката сватба на събор „Леденика“ пристигна Отец Иван от Нови хан, който съвместно с отец Владислав от Врачанска митрополия, благословиха младото семейство и им пожелаха здраве, щастие и разбирателство. Повече от час Ангел и Катя приемаха поздравления и подаръци от своите гости. Кметът на Община Враца Калин Каменов подари на семейство Петрови битово пано от вълна.

     От ранни зори в неделя започна да се приготвя и Северняшкият курбан, който бе раздаден на всички гости на сватбата. Стотици килограми сирене и кашкавал, агнета на трап и вкусни чевермета имаше за всички гости. Всеки можеше да утоли жаждата с руйни вина и люта ракия. Продуктите за приготвянето на курбана и за сватбата бяха осигурени от фирмите „Зоров-91-София“ и „Врачанска теменуга“.
     Изненада за всички на събора бе пристигането на сватбата на известния актьор от Враца Краси Радков, който поздрави младоженците с китка известни песни и вдигна градуса на настроението. До края на вечерта тонусът бе поддържан от талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“, чиито ритми вдигнаха мало и голямо на кръшни хора.