начало » Новини
29.06.2016
Министерството ще финансира летен лагер на море за децата от домовете

Министерството ще финансира летен лагер на море за децата от домовете

      Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети социалната трапезария във Враца, реализирана по проект „Осигуряване на топъл обяд в община Враца“. Министър Русинова бе посрещната от кмета на Община Враца Калин Каменов и областния управител Малина Николова.
     „По проекта във Враца 120 души от града ще могат да получат целогодишно топъл обяд“, посочи министърът. Тя заяви още, че се планира тази програма да се допълни, като се съчетае с други социални дейности на общините.
    Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на министър Русинова за активната подкрепа, която получава Община Враца от Министерство на труда и социалната политика. „Наскоро във Враца имаше проблем с личните асистенти, но благодарение на бързата реакция на министър Русинова, Община Враца получи допълнителна подкрепа”, заяви кметът на Общината Калин Каменов.
    „Скоро ще стартира програмата за социалните предприятия. Враца е един от градовете, който има готовност да кандидатства, така че да може да излезем от ситуацията на трайно безработните и да създадем възможност тези хора да бъдат активни”, посочи още кметът на Общината.

 

     Калин Каменов и министър Зорница Русинова посетиха и Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания /ЦНСТ/ на ул. „Кокиче” в града.
    „Децата от  Центъра се чувстват като едно голямо семейство. Тук за тях се грижат добре подготвени екипи от социални работници и психолози. Една от най-важните инициативи е осигуряването на възможност да посещават училище с обособяването на специализирана паралелка в съседното училище. Това допринася за реалната им интеграция със съседите и помага на децата да се чувстват пълноценни“, съобщи още Русинова и добави, че Министерството ще осигури финансиране за летен лагер на море за децата от домовете. Средствата ще са от фонд “Социална закрила“.
    По време на посещението си във Враца министър Зорница Русинова и кметът на Община Враца Калин Каменов се срещнаха и с професионални приемни родители от града.

    Калин Каменов прие Зорница Русинова в кабинета си, където обсъдиха местните политики по заетост и предстоящите схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В края на срещата кметът на Общината подари на министъра на труда и социалната политика реплика от фиала на Рогозенското съкровище.