начало » Новини
25.07.2016
Кметът на Община Враца откри Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“

Кметът на Община Враца откри Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“

Кметът на Община Враца Калин Каменов официално откри Третото издание на международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в местността Валога край село Оходен.

„Тези останки от древността показват, че от тук е започнала Европа, а сега е време Европа да ни помогне да съживим този прекрасен край. Разчитаме и на подкрепата на правителството. Уверен съм, че с общи усилия ще възродим нашия прекрасен край, а какво по-хубаво от това, да популяризираме нашата история, култура, традиции, обичаи.  Иска ми се всяка година да надграждаме случващото се в Оходен. Нивото на уважение към фестивала „Слънцето на Тодорка“ да се увеличава, мероприятието да се популяризира, а хората, които идват тук да бъдат все повече“. С тези думи кметът на Общината приветства участниците и гостите на фестивала. В словото си Калин Каменов поздрави и организаторите на събитието от Младежки дом – Враца, Регионален исторически музей, Търговско-промишлена палата – Враца и Сдружение ТЕМП АРТ.

Официален гост на откриването бе министърът на туризма Николина Ангелкова. „Изключително ми е приятно да присъствам на Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в местността Валога в село Оходен. Именно такива събития могат да подпомогнат нашите усилия да популяризираме България, като целогодишна туристическа дестинация и да насочим фокуса към вътрешността на страната, към региони като Враца, като Северозападна България, които заслужават много внимание“, заяви министър Ангелкова.  В словото си, министърът допълни още, че фестивалът в Оходен, както и други фестивали на Община Враца ще бъдат включени в новия модул, който Министерството създава за туристическите атракции. „Така ще можем допълнително да подпомогнем вашите усилия в популяризиране на всичко, което правите“, добави  министър Ангелкова.

Приветствие към всички участници и гости на фестивала поднесоха също изп. директор на Търговско-промишлена палата – Враца Илиана Филипова, директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ Георги Ганецовски и кметът на село Оходен Тодор Тодоров.

В тазгодишното издание участват историци, археолози, научни работници, представители на сдружения и институти, занимаващи се с теми, свързани с древността от България, Румъния, Албания и Сърбия.

На официалното откриване на Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ присъстваха също народни представители, общински съветници, директори на институции и граждани.

Преди официалното начало на фестивала кметът на Общината Калин Каменов, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, народния представител Красен Кръстев, областния управител Малина Николова, зам.-кмета Петя Долапчиева и общински съветници посетиха разкопките в местността Градище край прохода Вратцата. Там те бяха посрещнати от археолога доц. д-р Нарцис Торбов.

 „Изключително съм впечатлена от природата. Коментирахме с кмета Калин Каменов как може да направим привлекателна цялата местност както за туристи, така и за всички, които имат възможност да я посетят, не само с цел туризъм. Скалите на Вратцата дават възможност и за прожектиране на филми. Това посещение ни даде повод да помислим какво можем да направим, за да подпомогнем мястото да бъде съживено и да носи не само радост, но и приходи на Общината, защото именно такива обекти могат да допринесат за икономическото развитие на даден регион“, заяви министър Николина Ангелкова

След визитата на разкопките в местността Градище и прохода Вратцата, кметът на Община Враца Калин Каменов и министър Ангелкова посетиха местността Божия мост.