начало » Новини
14.09.2016
Кметът на Община Враца се срещна с представители на Световната банка

Кметът на Община Враца се срещна с представители на Световната банка

Кметът на Община Враца Калин Каменов прие на работна среща представители на Световната банка. Повод за визитата в града бе запознаване на експертите с предлаганите социални услуги в общината.

„Приоритет за администрацията е развитие на социални предприятия. В България те са крайно недостатъчни, а във Враца, както и в много други български общини няма такива. Надяваме се, със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, да успеем да разкрием социални предприятия, за да подкрепим хората, изпаднали в трайна невъзможност да се трудят“, заяви кметът на Община Враца Калин Каменов.

Пред гостите – Мануел Салазар, гл. специалист „Социална защита“, Сандoр Караксони, специалист „Социална защита“ и Десислава Кузнецова, представител на Световната банка за България – кметът представи проектите със социална насоченост, реализирани от Община Враца. Каменов подчерта ползите от изградения Младежки център в града и значението на проектите за привличане на млади хора, попадащи в групата на неучещи и неработещи, във връзка с тяхната преквалификация и включване в пазара на труда.  

 

„Ние сме мисия на Световната банка, чиято цел в България е, работейки с Министерство на труда и социалната политика /МТСП/, да помогнем за предефинирането на интегрираните социални услуги“, заяви Мануел Салазар, гл. специалист „Социална защита“.

„Посещението ни във Враца е важна част от тази мисия, защото искаме да разберем предизвикателствата, пред които сте изправени. Искаме да обърнем внимание на семействата, които имат нужда от социални услуги и повишим достъпа до тях“, допълни Мануел Салазар.

Представителите на Световната банка приветстваха начина на работа с рискованите групи. „Правилен е подходът на вашите медиатори, които работят на терен, защото най-уязвимите групи са далеч от социалните услуги и трудовия пазар“, заяви Сандoр Караксони, специалист „Социална защита“.

На срещата в Община Враца присъстваха и зам.-кметът Петя Долапчиева и експерти на администрацията.

Експертите от Световната банка посетиха на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Дома за стари хора „Зора“ и Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница“. Извън програмата бе посетен и Общностният център в град Враца, който получи много висока оценка от експертите на Световната банка.