начало » Новини
19.09.2016
Кампанията „Подкрепяме Българското“ гостува във Враца

Кампанията „Подкрепяме Българското“ гостува във Враца

    Кметът на Община Враца Калин Каменов откри форума на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ в града. Официален гост на срещата бе зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов. Присъстваха още народният представител Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Лора Лазарова. В срещата взеха участие близо 70 земеделски производители и експерти, които обсъдиха приоритетите и целите на политиката на Министерството в различните сектори.
    „Много е хубаво, че врачанският есенен панаир се съчетава с инициативата „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Благодаря на Министерството за инициативата и се надявам това да не е просто акция, а непрестанна инициатива. Земеделският производител го заслужава, защото той не просто създава  българско, а защото е работодател. Вие давате хляб на българските семейства и това заслужава уважение. Продължавайте да се трудите и създавате, защото България има нужда от Вас“, заяви в приветствието си кметът на Общината Калин Каменов.

    Отчитаме ръст при броя на овцете и биволите в Област Враца. Това  обяви заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов в град Враца, където се проведе 13-тото изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. По думите му, 38 % е ръстът при овцете, а при биволите  31%. Заместник-министър Костов подчерта, че в областта се отглеждат над 17% от общия брой биволи в страната. Той допълни, че за периода 2014 – 2016 г. се отчита нарастване на броя на всички заявени по схемите за директна подкрепа категории животни от Врачанска област. „При биволите имаме увеличение над три пъти, при козите е с близо 59%, при овцете  с 40%, а при говедата  с около 20%“, каза още Свилен Костов.


   Заместник-министърът на земеделието и храните заяви, че площите със зърнени и маслодайни култури заемат общо над 90% от обработваемата земя в областта. „Най-голям е делът на пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата“, уточни още той. Свилен Костов отбеляза, че се наблюдава и постепенно увеличение на площите със зеленчукови и протеинови култури в Област Враца.

   

   В областния град заместник-министър Костов заедно с кмета на Общината Калин Каменов и областния управител Малина Николова откриха официално 13-тото изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Свилен Костов отправи апел към жителите и гостите на града да избират българските продукти , традиционни за нашата страна. Днес на изложението жителите имат възможност да закупят и опитат продукция от над 28 местни производители. Във Враца днес специално за жителите и гостите Ути сготви врачанска лютика.