Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.09.2016
Община Враца се включва в кампанията „Европейски ден без загинали на пътя“

Община Враца се включва в кампанията „Европейски ден без загинали на пътя“

„Община Враца заявява желание и готовност да бъде активен партньор на инициативата „Европейски ден без загинали на пътя“ не само на 21 септември, а през цялата година“. С тези думи кметът Калин Каменов даде начало на кампанията във Враца.
На срещата, която се проведе в заседателната зала на Община Враца, присъстваха зам.-кметът Мария Попова, началникът на група „Пътен контрол“ към сектор „Пътна полиция“ – Враца Янко Харалампиев, директорът на БЧК – Враца Гергана Михалчева, представители на Областна администрация – Враца и транспортна фирма „Боди – М – Травъл“, с чието съдействие се осъществява инициативата.
„Отговорното и толерантно шофиране може да намали черната статистика на пътя. До момента на територията на община Враца броят на загиналите вследствие на пътно - транспортни произшествия е 7.  Трагедия за 7 български семейства. До голяма степен причина за инцидентите е управление с висока скорост“, заяви кметът Калин Каменов.
Във връзка със зачестили сигнали за движение с несъобразена скорост, Община Враца предвижда изменение в „Наредбата за организация и безопасност на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците“.
Новите изисквания забраняват извършване на демонстрационни маневри, (т.нар. дрифтове), гонки при управлението на МПС и всякакъв вид управление, създаващо предпоставка за пътно - транспортни произшествия.
Общинска администрация подготвя и проект за поставяне на видеонаблюдение на територията на общината. „Апаратурата ще бъде обособена на ключови кръстовища и опасни участъци, с възможност за заснемане на номерата на автомобилите. Обмисляме и поставяне на камери, които да следят за превишена скорост. Скоро очакваме да пристигне и репатриращият автомобил, който ще отстранява неправилно паркиралите превозни средства в града“, допълни кметът Калин Каменов. „Смятам, че с общи усилия ще съумеем да въведем респект към правилата и законите на Община Враца“, заяви още кметът на Враца.
Кампанията „Европейски ден без загинали на пътя“ се провежда под мотото „Заедно за всеки един човешки живот“ и се осъществява съвместно от Община Враца, Областна администрация–Враца, Сектор „Пътна полиция“-Враца, Български червен кръст – Враца и транспортна фирма „Боди – М – Травъл“.

 
По предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL,  21 септември 2016 г. е обявен за Европейски ден без жертва на пътя. Денят ще бъде отбелязан с полицейска операция под наименованието „EDWARD” .
На 21 септември в реално време ще се предоставя информация за случващото се през 24-часовия период на операцията. Информацията ще бъде публикувана на официалната интернет страница на Министерството на вътрешните работи.
От началото на годината на територията на Община Враца са регистрирани 317 пътно - транспортни произшествия. Сектор „Пътна полиция“-Враца е отчел 15 346 нарушения, от които 10 353 са за движение с превишена скорост.

#
# # # #