Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.11.2016
С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града

С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града

С тържествена церемония, пред паметника „Вестителят на свободата“, във Враца бе отбелязана 139-ата годишнина от Освобождението на града.  „Днес честваме един паметен ден, в който преди 139 години сме заслужили правото да се наречем свободни, да носим в сърцата си свободата, струваща скъпо, заради кръвта и сълзите, с които е напоена нашата земя. Трябва да тачим, да уважаваме паметта, героизма и мъжеството на онези, които са обичали толкова много България, че да дадат живота си за нея“, заяви в словото си кметът на Община Враца Калин Каменов. „Днес зависи от нас да бъдем свободни, затова нека бъдем по-смели, по-големи родолюбци и да повярваме, че дори в трудността можем да успеем. Направили сме го няколко пъти в историята на нашия град, можем да го направим и сега. Смятам, че вървим по правилния път към развитието на Враца, защото днешната ни свобода е свързана с възможността да работим и да градим града ни. Бъдете горди и обичайте Враца“, каза кметът Калин Каменов.

Гости на честването на паметната дата бяха Врачанският митрополит Калиник, областният управител на Област Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, ученици и граждани.

 Водосвет-молебен бе отслужен от Негово преосвещенство Траянополски епископ Киприян. Кратка историческа справка за събитията на 9 ноември 1877 г. представи уредникът в Регионалния исторически музей - Красимир Григоров, а ролята на Христо Даскалов – Даскала бе изпълнена от Слави Бонев. Участие в тържеството взеха още актьорът Емил Пеняшки, средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий“ – гр. Враца и Духовият оркестър към читалище "Развитие".

 

В знак на почит и признателност, пред паметника, посветен на тръбача Иван Петлак, възвестил свободата на града, бяха поднесени венци и цветя.

#
# # # #