Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.11.2016
Кметът Калин Каменов даде начало на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“

Кметът Калин Каменов даде начало на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“

Кметът на Община Враца Калин Каменов официално откри конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“. „Лекторите, които днес са тук, ще говорят активно за контролирания и тоталитарния живот. Трябва да се замислим върху това, че днес имаме отворени граници, имаме възможност да изразяваме свободно мнението си, благодарение на хора, борили се за тази демократична свобода. Благодаря на лекторите, че ще представят много истини, които не са написани в учебниците. Може би трябва да се срамуваме от част от тях, но те трябва да се знаят, за да не бъдат повторени в бъдеще“, заяви в приветствието си към участниците в срещата кметът на Община Враца Калин Каменов.

Форумът, по време на който бяха представени проблемите при преосмислянето на комунистическия режим се организира от Община Враца, съвместно с Фондация „Истина и памет“.

Домакин на срещата бе Регионалният исторически музей в града. Сред лекторите, участници са: журналистите и Христо Христов и Мария Дерменджиева, историците проф. Евелина Келбечева (Американски университет в България), доц. Лъчезар Стоянов (Нов български университет), д-р Момчил Методиев и Георги Михайлов, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, преподавателят по Църковно право и управление на Българска православна църква доц. д-р Дилян Николчев, писателят д-р Любомир Канов, председателят на Културен дом „Евгений Босилков – Белене“ Паоло Кортези и председателят на Фондация „Остров Белене“ Михаил Маринов. В дискусията се включиха също ученици, студенти, граждани и общественици от Враца.

#
# # # #