Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
05.01.2017
Калин Каменов свика кризисния щаб във връзка с предстоящите обилни снеговалежи в Община Враца

Калин Каменов свика кризисния щаб във връзка с предстоящите обилни снеговалежи в Община Враца

     Кметът на Община Враца Калин Каменов свика заседание на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, във връзка с прогнозата за предстоящо застудяване и очаквани обилни снеговалежи. На срещата присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, представители на Звено „Инспекторат“ към Община Враца, директори на дирекции и експерти в Общинска администрация. На срещата присъстваха още директорите на общинските дружества БКС и „Тролейбусен транспорт“ Момчил Младенов и Николай Вълков, директорът на Общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ Венчо Кръстев, началникът на КАТ – Враца Иван Коцев, директорите на РЗИ д-р Анета Ставрова, на „Автобусни превози“ – Враца Георги Яков, на затвора - Ангел Кабатлийски, представители на Областно пътно управление, „ЧEЗ Разпределение България“ АД, Районната служба пожарна безопасност и защита на населението /РС ПБЗН/, Районното управление на МВР, Военно формирование 54 990, МБАЛ „Христо Ботев“, Центъра за спешна медицинска помощ, ВиК – Враца, Камарата на строителите.
     По време на заседанието стана ясно, че представителите на институциите и организациите ще обединят сили в справянето с прогнозираната, в следващите дни, тежка зимна обстановка в Община Враца. Управителят на БКС Момчил Младенов докладва, че дружеството разполага с 30 снегопочистващи автомобила, като от тях 13 са лични, а останалите 17 са на земеделски производители,  250 тона сол и 2 тона калиев двухлорид. Дружеството е ангажирало 70 души, работна ръка, които ще бъдат разпределени в 3-дневни дежурства. На общо 80 места в града, сред които в близост до спирките на градския транспорт, стръмни участъци в града и пасарелките БКС е предоставило купчини със сол. Освен от служителите на дружеството, тя може да бъде използвана и от гражданите за почистване на пешеходните участъци. В населените места от общината също е доставено достатъчно количества от инертния материал. Предвид метеорологичната прогноза, управителят Момчил Младенов допълни, че още тази вечер ще започне осоляване на улиците в града.
      При усложняване на зимната обстановката, Камара на строителите – Враца има готовност да предостави допълнително машини на БКС, а Военно формирование 54 990 и ЧЕЗ - високо проходима техника. Директорът на затвора Ангел Кабатлийски  добави, че може да ангажира групи, които да се включат в почистването на терени, посочени от Община Враца.
     Един от очакваните проблеми, около решаването на който се обедини кризисният щаб е невъзможността за снегопочистване на уличната мрежа, поради неправилно паркирали автомобили. За това ще следят представители на органите на реда, като водачите ще бъдат санкционирани. По този повод, кметът на Общината Калин Каменов и директорът на КАТ-Враца Иван Коцев отправиха апел към всички шофьори, да не паркират, възпрепятствайки машините за почистване.
     От Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ и Областно пътно управление също изразиха готовност и желание за съдействие на БКС, като при необходимост, част от снегопочистващи машини, обслужващи републиканската пътна мрежа могат да се включат в почистването на града.
     Центърът за спешна медицинска помощ разполага с 5 линейки за Община Враца и общо 15 за областта, оборудвани за зимни условия. По време на заседанието стана ясно още, че легловият капацитет на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания е запълнен, но въпреки това, лечебното заведение има възможност да предостави допълнителни легла за нуждаещите се от хоспитализация.
     По време на заседанието, ръководителят на звено „Инспекторат“ Галя Цветанова обясни, че ще бъдат налагани глоби за непочистени пространства, регламентирани в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Враца. Кметът Калин Каменов уточни, че за втора поредна година ще има награди за най-добре почистено пространство пред жилищна кооперация, къща и търговски обект. 


     Гражданите могат да подават сигнали за непочистени участъци на дежурния телефон на БКС 092/ 64-54-76 и на телефоните на Общинския съвет за сигурност - 092/623-000 и 0875/118-857.