Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.03.2009
Инициативата „Уроци по родолюбие” продължава с покана за участие на младежи от Троян, Габрово и Русе.

Инициативата „Уроци по родолюбие” продължава с покана за участие на младежи от Троян, Габрово и Русе.

Мемориален комплекс „Ботев път” и учениците от училище „Васил Левски” във Враца изпратиха покани с лично послание до своите връстници в пет училища в Троян, единадесет в град Габрово и осем училища в град Русе. Поканата е за посещение на историческите места във Врачанския балкан, свързани с подвига на Ботевата чета – къщата-музей „Баба Илийца”, лобното място на Христо Ботев и паметникът на връх Околчица – един от 100-те национални туристически обекта.

Кръгли годишнини от рождението на трима от Ботевите четници свързват популярните врачански културно-исторически маршрути с градовете Троян, Габрово и Русе. През 2009 г. се навършват 170 години от рождението на Димитър Икономов – член в щаба на Ботевата чета, роден в Троян. 160 години се навършват от рождението на военния командир Никола Войновски от Габрово. Също 160 години се навършват и от рождението на Никола Обретенов, член на военния щаб, родом от Русе.

Поканите на врачанските ученици са уникални, защото са вдъхновени от инициативата „Уроци по родолюбие” и са нарисувани от тях самите по време на посещението им в къщата-музей „Баба Илийца” преди няколко седмици. Посланието в поканите е насочено към техните връстници от другите градове:

Здравейте,

Аз съм Цветомила Илиева и уча в ОУ „Васил Левски”, гр. Враца. Живея в града на Ботевата слава. Наскоро посетих къщата-музей „Баба Илийца”. Бях очарована от видяното и затова я нарисувах.

Елате и вие да посетите историческите места, свързани с подвига на Христо Ботев във Врачанския балкан – връх Околчица, лобното място на Христо Ботев и къщата-музей.

С поздрав, Цвети