- КОРОНАВИРУС (COVID-19)
- ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
- Публични регистри
- Звено "Инспекторат"
- Достъп до информация
- Община Враца
- Икономика
- Образование
- Здравеопазване
- Екология
- Социални дейности
- Младежки дейности
- Туризъм
- Култура
- Спорт
- Търгове и конкурси
- Регулационен план
- Устройство на територията
- Кариери
- Общинска собственост
- Етажна собственост
- Интегриран проект за водния цикъл на град Враца II-ра фаза
- Интегриран проект за водния цикъл на град Враца
- Пещера "Леденика"
- Пазарни консултации
- Защита на личните данни
- --------------------------
- РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/1191 на ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ и на СЪВЕТА от 06.07.2016 г.
Новини
„Да се роди много грозде! Да има много вино! Да сме трудолюбиви и да съхраняваме и почитаме българските традиции“. С тези наричания за благодатна година, здраве и берекет кметът на Община Враца Калин Каменов и „Царя на лозята“ Иван Атанасов изпълниха ритуала зарязване на лоза в двора на Димитракиевата къща и дадоха началото на празника Трифон Зарезан. За поредна година домакин на отбелязването бе Етнографско-възрожденския комплекс в града, който посрещна десетки врачани и гости, дошли заедно да празнуват празника, организиран от Община Враца и Регионалния исторически музей. На празника присъства и зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции.
И тази година бяха организирани конкурси за червено и бяло вино и за мезета. Специално жури оценяваше вкусовите качествата на представените кулинарни изкушения, като председател на комисията за вината бе „Царя на лозята“ Иван Атанасов, а на мезетата Александра Петрова от Регионалния исторически музей. Общият брой на участниците в трите конкурса бе 13. В надпреварата за червено вино се състезаваха 6-ма участници, а за бялото - 3-ма. Представените мезета бяха 5.
В конкурса за червено вино първото място спечели Трифон Петров, второто място бе за д-р Цветан Петров, а третото място отиде бе за виното на Емил Пеняшки. Победител в конкурса за бяло вино стана еликсирът на Момчил Калистратов, веднага след него се нареди виното на Веселин Петров и трето място грабна производството на Георги Могилски.
За поредна година в конкурса за мезетата първото място бе спечелено от Цветан Дочев. Неговото ястие с боб, зеле и мръвки, надви останалите кулинарни вкуснотии. Второто място отиде при Радосвета Крумова, която бе приготвила баница. Третото място също бе за баница, а нейният майстор бе Венета Младенова.
В празничната програма участваха духов оркестър при НЧ „Развитие 1869“, танцов състав „Хемус“, певческа група „Маргаритките“ с ръководител Павлина Георгиева, група „Шарено герданче“ от пенсионерски клуб №4 с ръководител Динка Николова, уредници от Регионалния исторически музей в града. Веселието продължи с кръшни хора около клада от огън, песни и много сладки раздумки.