Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
14.02.2017
В двора на Димитракиевата къща във Враца зарязаха лозята на Трифон Зарезан

В двора на Димитракиевата къща във Враца зарязаха лозята на Трифон Зарезан

  „Да се роди много грозде! Да има много вино! Да сме трудолюбиви и да съхраняваме и почитаме българските традиции“. С тези наричания за благодатна година, здраве и берекет кметът на Община Враца Калин Каменов и „Царя на лозята“ Иван Атанасов изпълниха ритуала зарязване на лоза в двора на Димитракиевата къща и дадоха началото на празника Трифон Зарезан. За поредна година домакин на отбелязването бе Етнографско-възрожденския комплекс  в града, който посрещна десетки врачани и гости, дошли заедно да празнуват празника, организиран от Община Враца и Регионалния исторически музей. На празника присъства и зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции.
  И тази година бяха организирани конкурси за червено и бяло вино и за мезета. Специално жури оценяваше вкусовите качествата на представените кулинарни изкушения, като председател на комисията за вината бе „Царя на лозята“  Иван Атанасов, а на мезетата Александра Петрова от Регионалния исторически музей. Общият брой на участниците в трите конкурса бе 13.  В надпреварата за червено вино се състезаваха 6-ма участници, а за бялото - 3-ма. Представените мезета бяха 5.

  В конкурса за червено вино първото място спечели Трифон Петров, второто място бе за д-р Цветан Петров, а третото място отиде бе за виното на Емил Пеняшки. Победител в конкурса за бяло вино стана еликсирът на Момчил Калистратов, веднага след него се нареди виното на Веселин Петров и трето място грабна производството на Георги Могилски.
  За поредна година в конкурса за мезетата първото място бе спечелено от Цветан Дочев. Неговото ястие с боб, зеле и мръвки, надви останалите кулинарни вкуснотии. Второто място отиде при Радосвета Крумова, която бе приготвила баница. Третото място също бе за баница, а нейният майстор бе Венета Младенова.
  В празничната програма участваха духов оркестър при НЧ „Развитие 1869“, танцов състав „Хемус“, певческа група „Маргаритките“ с ръководител Павлина Георгиева, група „Шарено герданче“ от пенсионерски клуб №4 с ръководител Динка Николова, уредници от Регионалния исторически музей  в града. Веселието продължи с кръшни хора около клада от огън, песни и много сладки раздумки.

#
# # # #