Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
27.02.2017
Калин Каменов: 3-ти март е ден за гордост и всеки българин трябва да празнува

Калин Каменов: 3-ти март е ден за гордост и всеки българин трябва да празнува

„3-ти март е ден за гордост и всеки българин трябва да празнува. Враца е град със славно минало и е свързан с Освобождението на България от турско робство. Подвигът на Христо Ботев във Врачанския балкан е дал силно отражение в нашата история, защото е събудил у нас - българите вяра в Свободата. Уважавайте националните символи, пазете и съхранявайте българското знаме. Бъдете достойни наследници на нашите велики прадеди“. С тези думи кметът Калин Каменов откри патриотичната инициатива, чрез която ще бъдат раздадени 4 000 знамена в учебни заведения на територията на Община Враца. Каменов призова заедно да се празнува Националният празник - 3 март и всеки да се включи в честването му на площад „Христо Ботев“.

Училище, в което бе даден старт на проявата бе в СУ „Никола Войводов“, където кметът Каменов раздаде трибагреника на първокласниците. Те изпяха химна на България „Горда Стара планина“ и с огромен интерес слушаха историята на Христо Ботев, преразказана от актьора и учител Филип Филипов, превъплътен в образа на поета революционер.  Осмокласниците от училището също получиха лично от кмета българския трикольор. По време на раздаването на знамена, продължило в ПЕГ „Йоан Екзарх“, седмокласниците Стелла и Слави рецитираха стихотворението „Опълченците на Шипка“, а след това всички се снимаха с трибагрениците.

 

Стотици знамена бяха раздадени и от зам.-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова в НУ „Иван Вазов“, ОУ „Васил Левски“, началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“. За председателя на Общински съвет - Враца Владимир Христов, заедно с общински съветници, също раздадоха трикольори в училищата „Христо Ботев“ и „Козма Тричков“.  Трибагреник получиха и децата от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Васил Кънчов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. На 2 март, раздаването на българските знамена ще продължи в училищата в селата от Община Враца.