Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
13.03.2017
Враца почете небесния закрилник на града Св. Софроний Врачански

Враца почете небесния закрилник на града Св. Софроний Врачански

„Днес, ние имаме повод за радост, защото вече 108 години честваме патронния празник на едно от най-добрите и елитни училища в региона - начално училище „Св. Софроний Врачански“. На днешния ден почитаме делото, живота и заслугите на един велик българин, благодарение на който днес, ние сме просветени. Скъпи родители, помагайте на децата да пишат, да бъдат грамотни и да вярват в себе си, защото родината ни има нужда от можещи млади хора, на които да се уповаваме и вярваме. Мили деца, уважавайте вашите учители, защото те са най-добрите ви приятели. Почитайте Св. Софроний не само на 11 март, а всеки ден със своето старание в училище и бъдете сигурни, че тогава неговото дело ще бъде почетено наистина. Бъдете здрави, обичайте книгата, своите родители и родното училище. Честит празник на всички!“. С тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите, дошли пред паметника на небесния закрилник на Враца Св. Софроний Врачански за отбелязване 278 години от рождението на българския духовник и 108 години от основаването на училището, носещо неговото име.

В знак на благодарност, кметът Калин Каменов връчи почетния плакет на Община Враца на Старозагорския владика митрополит Киприан, който в качеството си на временно управляващ Врачанска епархия, отслужи за последен път в града водосвет – молебен.

„Това е човек, чийто живот, в нашия град, е преминал в служба към бога, към врачанска епархия, почит към доброто и възпитание на децата към родолюбие и православие. Този човек днес си тръгва от Враца, за да служи в Стара Загора. На днешния празник искам да изкажа нашата огромна благодарност към него за обичта му към Враца и към всички миряни в нашата епархия. Ваше Високопреосвещенство, Вие винаги ще бъдете в сърцата ни, ние ще бъдем с Вас и ще Ви подкрепяме в божието дело, защото на това ни научихте. Благодарни сме за всичко, което направихте и за църковния хор и съм сигурен, че неговото дело ще продължи. Тук - във Враца винаги ще имате свой дом и когато пътят ви минава оттук бъдете сигурни, че ще се радваме да ни гостувате, защото във всеки един дом имате своето място. Убеден съм, че почетният плакет на Враца ще намери достойно място в Стара Загора, където ще служите и благославяте православието. Благодарим ви за всичко!“, се обърна към Старозагорския владика - митрополит Киприан, кметът Калин Каменов.

Митрополит Киприан благодари за оказаната чест и заяви, че където и да го призове светата църква в служение, Враца винаги ще бъде в сърцето му, както и родолюбивите и православни българи и ревностни  християни от Враца.

На празника присъстваха също зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, ученици, преподаватели, общественици, граждани и гости на Враца. Участие в тържествено отбелязване взеха представителни групи от врачанските училища, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”  и свещеници от Врачанска митрополия. Поетична композиция представиха ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”.

В знак на преклонение и почит пред паметника на Свети Софроний бяха поднесени венци и цветя.