Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.03.2017
Враца посреща тържествено Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий

Врачанска митрополия съвместно с Община Враца организират тържествено посрещане на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Събитието, което ще остане в историята, ще се състои в събота, когато се очаква в града да пристигне врачанския владика.

В 15.45 ч. в Митрополитски храм „Св. Николай“ ще се отслужи трисагиум – кратка заупокойна молитва за предшествениците Врачански митрополити – Калиник, Паисий, Климент, Константин и др.

Врачанският митрополит Григорий ще бъде посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол от кмета на Община Враца Калин Каменов на площад „Христо Ботев“. Празничен камбанен звън от градските църкви ще ознаменуват посрещането. Приветствени слова към присъстващите на площада ще произнесат кметът Калин Каменов и ик. Младен Славков – ст. епархийски съветник. Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий ще отправи поздравление към всички, като церемонията ще завърши с „Многая лета“. В 16.40 ч. от площад „Христо Ботев“ ще тръгне литийно шествие, което ще бъде до катедралния храм „Св. 12 Апостоли“. Отслужване на молебен и празнична вечерня ще се извърши в храма. В края на вечерното богослужение ще се прочете препоръчително послание от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български.

            В 18.30 часа, във Врачанска митрополия, ще се предаде символично ключът на митрополията на Врачанския Митрополит.

В неделя /19 март/, от 09.00 ч., в катедралния храм „Св. 12 Апостоли“ във Враца ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий с молитвеното участие на Негово Светейшество НЕОФИТ Патриарх Български.