начало » Новини
20.03.2017
Стотици пяха „Многая лета“ при посрещането на Врачански митрополит Григорий

Стотици пяха „Многая лета“ при посрещането на Врачански митрополит Григорий

Враца тържествено и подобаващо посрещна Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Стотици бяха жителите и гостите на града, които се събраха на площад „Христо Ботев“, за да приветстват с „Добре дошъл“ новия владика на Врачанска епархия. Той бе посрещат по стара българска традиция с хляб и сол, а тържествен звън на църковни камбани огласиха неговото пристигане. Митрополит Григорий, заедно с кмета Калин Каменов и председателя на Общинския съвет Румен Антов, премина под празничната арка на площада, с което ознаменува своето посрещане във Враца. 

„Днес е празник за нашия град. Ден, който ще остане в историята, защото посрещаме нашия духовен водач. Ваше Високопреосвещенство, от името на всички нас, искам да Ви приветствам във Вашия нов дом. От сърце Ви желая да спечелите любовта и сърцата на всички миряни във Врачанска епархия. Да съумеете да направите така, че вярата да е водеща сред нас и вярата в Бог да обедини всички ни. Знам, че Вашата обич към децата ще спомогне да запазим най-голямото богатство на нашия край - младите хора. Много ми се иска врачани да припознаят във Вас водача, който ще ни помогне да бъдем по-смирени, по-добри, по вярващи. Добре дошли, Ваше Високопреосвещенство!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов приветства Врачанския митрополит Григорий. В знак на уважение Каменов му подари кръст, като пожела с него, новият  архипастир на епархията, наследник на св. Софроний Врачански, да благославяте, да венчава и кръщава.

 

В отговор митрополит Григорий произнесе своето първо архипастирско слово към клира и миряните във Враца. „С особено вълнение встъпвам в днешния ден в този прекрасен български град - Враца, за да поема възложения ми от Бог, клира и народа управление. Благодаря на всички Вас за топлото и сърдечно посрещане. Надявам се да оправдая гласуваното ми доверие и Вашите надежди свързани с мястото, ролята и мисията на христовата църква. Ще се ръководя неизменно от образеца на нашия Господ и от примера на всеки един от моите предшественици  по катедра. Ще положа усилията си и моите сили за благото на този божии град. Амин!“, каза в приветственото си слово Врачански митрополит Григорий и благослови всички присъстващи на площад „Христо Ботев“.

 

След това с внушително литийно шествие гражданите, предвождани от митрополита и кмета тръгнаха към катедралния храм „Св. 12 Апостоли“, където бе отслужен молебен и празнична вечерня.

На 19 март, неделя, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави първата си св. Литургия в поверената му епархия. Богослужението, в което ще вземат участие синодалните архиереи и свещенослужители от Врачанска епархия ще започне в 9.00 ч. в катедралния храм “Св. 12 апостоли”. В богослужението молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.