начало » Новини
22.03.2017
Във Враца откриха първия и единствен в България и в Югоизточна Европа демонстрационен център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води

Във Враца откриха първия и единствен в България и в Югоизточна Европа демонстрационен център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води

Кметът Калин Каменов и председателят на Немския обучителен и демонстрационен център за децентрализирано пречистване на отпадъчни води в град Лайпциг Габриеле Щих прерязаха лентата на Демонстрационния център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води във Враца. Модерната система е първата в страната, но и единствена, както у нас, така и в цяла Югоизточна Европа.

 „Искам да благодаря на немските ни партньори и на Министерството на регионалното развитие за предоставените средства, както и за това, че заедно успяхме да реализираме българо-немския демонстрационен център. Благодарение на тяхната подкрепа ние показахме, че можем да работим бързо, качествено и в срок“ – каза при откриването Калин Каменов и добави, че е впечатлен от добрата работа на фирмата, която е изпълнител на проекта. Това е врачанската фирма „Корект“.

 

„Независимо, че през последните години Враца е сочена като лош пример за управление на водни проекти, днес, ние можем да покажем добрия пример. Благодаря на всички Вас, че сте тук и ни подкрепяте в реализирането на този модерен проект за нашия град. Успех!“, добави още Каменов.

Центърът във Враца е създаден по образец на Немския обучителен и демонстрационен център за децентрализирано пречистване на отпадъчни  води в град Лайпциг. Немският център е създаден, като обединение на производители на подобни станции, още през 2002 г. , а самият център е открит през 2006 г. Те имат вече повече от 10 години опит и биха били много полезни за в бъдеще на центъра във Враца, с оглед на обученията, които ще се провеждат тук.

Центърът във Враца е построен с финансовата подкрепа на Министерството на регионалното развитие на България, като предоставената сума е в размер на 180 000 лв., и 6 немски фирми производители, които са подарили по една своя станция за пречистване на отпадъчни води. Фирмите са “Лаузитцер Клертехник“, „утп - Умвелттехник“, „АТБ – Умвелттехнологиен - Порта Вестфамика“, „Бергманн Бетон+Абвасертехник“, „Делфик - Хамбург“, „Алес Клер“.

На официалното откриване присъстваха представители на фирмите дарители, председателят на Сдружение „Чиста България“ Весела Вачева, съветникът на министър-председателя Огнян Герджиков - Христина Христова, екссоциалният министър Тотю Младенов, областният управител Момчил Младенов, експерти.

 

Идеята за създаването на центъра във Враца е съвместна на Инге Тьобс от фирма „Алес Клер“, както и на Сдружение „Чиста България“, с председател адвокат Веселка Вачева.

В Демонстрационния център във Враца ще се представят различни технологии за пречистване на отпадъчни води – тип - пречиствателна станция със суспендирана биомаса, фиксирана биомаса, тип SBреактор, капещ биофилтър, и други различни видове, с цел потребителите, посещаващи центъра да могат сами да преценят, кое е най-подходящо за съответните условия.

Станциите имат много сериозно бъдеще за България, казаха при откриването немските специалистите.  Те могат да се използват при еднофамилни и многофамилни къщи, къщи хотели - малки, средни големи, хотелски комплекси, отделни квартали в населени места с разхвърлян тип, където е много трудно да бъде построена канализация, както и за цели населени места с малък еквивалент жители. Станциите, които са в центъра във Враца представят вариант на технология от 1 до 4 еквивалент жители, но всяка една от фирмите има различен диапазон на възможности на производство на различен брой еквивалент жители. Фирма „Бергман“ например, представя станция, която обслужва 6 хиляди еквивалент жители, което е едно цяло населено място.

Целта на станциите, освен запазване на околната среда в България е, че те са икономически по-изгоден вариант за потребителите.

Идеята на центъра във Враца е тук, да се провеждат обучения, не само на ВиК оператори от сектора, но и на ученици, студенти насочени в този бранш, както и да се запознаят с възможностите на тази техника, фирми, предприемачи и цели общини.

За контакти, всеки заинтересован може да се обръща към и ВиК – Враца, както и към Сдружение „Чиста България“, председател Веселка Вачева, на емайл:vatcheva.v@gmail.com.