начало » Новини
15.05.2017
Над 350 самодейци пяха и танцуваха на първото издание на Фолклорния фестивал „Погледец“ в село Челопек

Над 350 самодейци пяха и танцуваха на първото издание на Фолклорния фестивал „Погледец“ в село Челопек

Над 350 самодейци от 17 читалища от Област Враца взеха участие в първото издание на Фолклорния фестивал „Погледец“, който се проведе в село Челопек. Събитието бе организирано от кметството на населеното място и Народно читалище „Огнище 1930“. Културната проява бе открита от кмета на село Челопек Тихомир Тошев, който благодари на всички участници и присъстващи и пожела фестивалът да се превърне в традиция.

Кметът на Община Враца Калин Каменов също поздрави самодейците. „Искам да Ви поздравя, че днес сте тук, за да уважите онова, което ни е съхранило през годините като народ – българският фолклор. Благословен е всеки, който помни миналото и помага то да бъде запазено през годините. Прекрасна гледка е да видиш баби, синове и дъщери, внуци и правнуци облечени във фолклорни носии и пеещи песни от времето, когато най-възрастните тук са били деца. Именно това, ще ни помогне да се запазим такива каквито сме. Честит празник!“, каза в приветствието си Калин Каменов.

На Фолклорния фестивал присъстваха Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, Областният управител Малина Николова, кметове на населени места от община Враца, общински съветници.

 

Много веселие, песни и танци огласиха площада на балканското село Челопек. Във фестивала участие взе и „Гушанската духова музика“, чийто ритми бяха причина за дълги български хора, които се извиваха до късно вечерта.