начало » Новини
15.05.2017
Кметът Калин Каменов почете паметта на загиналите Ботеви четници в битката на Милин камък

Кметът Калин Каменов почете паметта на загиналите Ботеви четници в битката на Милин камък

Община Враца, съвместно с кметството на село Чирен и Народно читалище „Пробуждане 1906“-с. Чирен организираха тържество, посветено на 141 години от първата битка на Христо Ботев и неговата чета, в местността „Милин Камък“.

„Днес, се прекланяме на паметното място и почитаме със сведени глави онези, които отвориха нова страница в историческия път на нашия край и на България. Милин камък е сред паметните места, свързани с безсмъртната история на българския народ в борбата му за свобода. На този връх е първата битка на Ботевата чета. В днешно време много хора наричат себе си родолюбци, но да обичаш страната си не означава да мразиш съседите си. За нас родолюбието трябва да е признание към нашите предци и делата им в името на свободна България. Нека бъдем активни не само в социалните мрежи, а и там, където са българските символи. Нека празник като днешния да бъде пример за всички нас. Благодаря на всички, за това че днес сте тук и отдавате своята почит към Ботев и неговата чета.  Нека следващата година тук да сме все повече хора, заедно и обединени в името на България. Честит празник!“ – каза в приветственото си слово кмета Каменов.

 

На тържеството присъстваха кметовете на селата Баница-Любен Нинов, на Чирен-Диан Дамянов и на Оходен-Тодор Тодоров. Програмата продължи с освещаване на курбан, както и с художествена програма на самодейните състави от селата Мраморен, Голямо Пещене, Чирен, Оходен и възпитаници от училище „Христо Ботев“ в село Баница. В знак на признателност пред паметника на загиналите бяха поднесени венци и цветя.