Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
16.05.2017
Акад. Антон Дончев: Откритата във Врачанско плочка с първата писменост ще преобърне света

Акад. Антон Дончев: Откритата във Врачанско плочка с първата писменост ще преобърне света

„Откритата във Врачанско плочка, с първата писменост, ще преобърне света. Това поставя не под съмнение цялата история, то я срива“. Това каза акад. Антон Дончев по време на срещата си с кмета на Община Враца Калин Каменов, след като той му подари реплика на откритата в село Градешница плочка с първата писменост. Известният български писател и автор на романа „Време разделно“ се срещна с Каменов в Заседателната зала на общината. На срещата присъстваха още Иван Гранитски, членове на литературен клуб „Между редовете“ към СУ „Христо Ботев“ – Враца, по чиято покана акад. Дончев идва в града, приятели на писателя.

„Голяма чест за нас е да бъдете наши гости, още повече, че визитата във Враца е свързана с положителни инициативи и се надявам, че ефектът от срещите, както за младото поколение, така за целия град ще е позитивен. С Вашата среща даваме и начало на честванията по повод празника 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост“, се обърна към акад. Дончев кметът Калин Каменов.

 

 „Българският народ се създава благодарение на писмеността, която изгражда не държавата, а  духът на България. Всичко е родено от писмеността, затова да се поклоним и да не го забравяме.“, каза още на срещата майсторът на епоса.

Издателят и публицист Иван Гранитски съобщи, че романът на акад. Антон Дончев - „Време разделно“ е преиздаван 36 пъти, като само в България тиражът е 1 180 000 екземпляра и това е вторият най-издаван роман след „Под игото“ на Иван Вазов. На срещата - разговор с акад. Антон Дончев, която ще се проведе по-късно през деня в Регионалния исторически музей, ще бъде представена и най-новата книга на автора „В сянката на Александър Велики“.