Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
16.05.2017
Врачанският митрополит Григорий и кметът Калин Каменов организираха среща с директори на училища

Врачанският митрополит Григорий и кметът Калин Каменов организираха среща с директори на училища

Врачанският митрополит Григорий, съвместно с кмета Калин Каменов проведоха среща с директорите на училища в Община Враца. Целта на форума бе да се обсъдят възможностите за реализиране на беседи в учебните заведения, засягащи темите за религията, морала, ценностите и тяхното приложение в съвременното общество.

„Подобна среща е от изключително голямо значение, защото касае бъдещето на Враца – младите хора. Подкрепям Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий в стремежа му за организиране на образователни беседи, на които учениците да се запознаят, както със същността на религията, така и с философските измерения на морала. Смятам, че чрез открити уроци и иновативни подходи от страна на митрополията, тази кауза ще има благоприятен резултат върху възпитанието и развитието на подрастващите. Искам всички ние да работим активно в тази насока, за да бъдем полезни и на родителите, и на децата в нашия град. Днешната среща е добрият пример за обединението на светското и духовното, в името на младите!“ – заяви кметът на Община Враца Калин Каменов в началото на разговора.

„Благодаря на всички Ви, за това че сте тук и сте готови да поставим началото на една добра инициатива във Врачанските училища. Ние, от Врачанска митрополия, ще работим активно с младите хора от нашия град. Целта ни е да провеждаме различни образователни инициативи, които да са достъпни до учениците и най-вече – да са им интересни. Живеем във време на предизвикателства и точно сега е изключително важна ролята на църквата – да запознава подрастващите с историята на религията, да дискутира темите за морала и нравствеността. Едно от предложенията ми към Вас, уважаеми директори, е да направим общо откриване на учебната година с всички училища и с молебен.“ – каза Врачанският митрополит Григорий.

В рамките на срещата, директорите запознаха кмета Калин Каменов и митрополит Григорий с различните инициативи на училищата им, насочени към духовното. Обсъдиха се възможности за организирането на детски православни лагери, изнесени уроци в православните храмове в града, както и образователни беседи сред класовете.

Срещата завърши с призив от кмета към всички присъстващи: „Бъдете активни и нека заедно търсим начини за превръщането на Враца в привлекателен град за младите хора.“