начало » Новини
22.05.2017
Трима майстори на баници получиха награди от кмета Калин Каменов

Трима майстори на баници получиха награди от кмета Калин Каменов

„Искам да Ви поздравя с откриването на седемнадесетото издание на Фестивала на баницата и Ви пожелавам да изпитате кулинарно удоволствие от вълшебните ръце на майсторите, които знаят как се приготвят хубави баници. На най-младите пожелавам да се научат как се правят и да предават занаята и на своите деца, за да не се изгуби майсторлъкът на така вкусните за нашия край баници. Честит празник на всички!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри празника на баницата в едноименното село, в който тази година се състезаваха 128 разнообразни и атрактивни тестени изделия, направени от майстори от 15 читалища.

Кметът на село Баница Любен Нинов поздрави присъстващите и благодари на всички помогнали за реализирането, на превърналия се в традиция празник. Официални гости на проявата бяха още народният представител инж. Петя Аврамова, Областният управител Малина Николова, общински съветници, кметове на населени места, самодейци.

Масите, в салона на НЧ „Светлина 1910”, бяха красиво аранжирани и отрупани с традиционни и нетрадиционни, вкусни печива. 4 бяха категориите, в които се състезаваха баниците: солени, сладки, с месо и баници от село Баница.

 

Всички, майсторски извити и надиплени баници, бяха оценени от жури, чийто председател тази година бе шеф Любомир Тодоров, който е от Враца, завършил е Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/, а в момента е главен готвач в столичен ресторант. Членове на журито бяха Петя Янчик - преподавател в ПГТР - Враца и технологът Николинка Бозовска.

Докато журито опитваше вкусните баници и оценяваше качествата на хранителния продукт бе направена демонстрация на точене на кори за баница.

 

Тази година, освен традиционните награди, кметът на Враца Калин Каменов осигури и връчи парични награди на трима майстори на тестени изделия. Това са Вероника Антонова от село Баница, Мариана Цекова от село Голямо Пещене и Калинка Огнянова от село Бистрец.

За доброто настроение на всички присъстващи бе подготвена празнична програма.