начало » Новини
25.05.2017
Калин Каменов награди победителите в литературния конкурс „Емилия Александрова“

Калин Каменов награди победителите в литературния конкурс „Емилия Александрова“

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, кметът Калин Каменов отличи победителите в 22-то издание на ученическия литературен конкурс „Емилия Александрова“. Церемонията по награждаването се проведе във фоайето на Народно читалище „Развитие 1869“. Тази година участие в него взеха 30 ученика от училищата - СУ „Христо Ботев“, ПГТР „Димитраки Хаджитошин“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Козма Тричков“ и СУ „Мито Орозов“.

„Ние, българите с право можем да се наречем - просветителите на Европа. А когато в ден, като днешния, има млади хора като вас, които въпреки информационната ера, в която се намираме, имат време да пишат, да създават стихове, проза, есета, а някой дори и книги издават, е още един повод да се гордеем, а и това е и най-прекрасният начин да отбележим празника 24 май - със съвременните последователи на Кирил и Методий“ - посочи в приветствието си Каменов и призова младите творци да не спират да пишат и да вярват в себе си.  „Продължавайте в същия дух да прославяте града ни, защото Враца има нужда от будни, просветени, мислещи и можещи млади хора. Честит празник!“, допълни в края на словото си кметът на Враца.

Темите, по които участниците творяха в конкурса тази година бяха „Цената на успеха“ и „Моят град след 50 години“. Жури, с председател Красимир Данов и членове - Евелина Стоичкова и Николай Стоев определи победителите в отделните категории.

В раздел „Поезия“ първа награда не бе присъдена. Две бяха вторите награди и те отидоха при Цветелинка Цветанова от СУ „Христо Ботев” – Враца за стихотворението „Вземи си чадър“ и Габриела Беличовска от ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца за стихотворението „Гордост“. Третата награда взе Дарена Дилчовска от СУ „Христо Ботев” – Враца за стихотворението „История на един търсач на вълшебства”. Присъдена бе и поощрителна награда на Симона Божинова от ППМГ „Акад. Иван Ценова” - Враца за стихотворението „Цената на успеха”.

В Раздел „Проза“ двама участника делят първото място и това са Мартин Виндиш от СУ „Мито Орозов” - Враца с есе на тема: „Цената на успеха” и Виктория Андреев от СУ „Христо Ботев“ - Враца с есето „Майчина сълза”. На второ място също са двама отличените и това са Нина Ангелова от СУ „Отец Паисий“ – Враца за есе на тема: „Цената на успеха“  и Елица Ангелова от СУ „Христо Ботев“ – Враца за есе на тема: „Горе от върха светът е малък“. Трета награда бе присъдена на Ивана Иванова №30 от ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца за есе на тема: „Цената на успеха“.

Всички участници получиха грамота за участие в конкурса и книгата „Муфаса, стига“, с автограф от Весела Огнева.