начало » Новини
29.05.2017
С част от баладата „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев, кметът Калин Каменов откри Ботеви дни 2017

С част от баладата „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев, кметът Калин Каменов откри Ботеви дни 2017

    Кметът Калин Каменов откри Ботевите дни във Враца със строфа от емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.
„Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!“
Песен, която от днес, до 2 юни ще отеква оттук към цялата страна, защото тук е историческото място, на което завинаги ще живее подвигът на Ботев и неговата чета. Подвиг, който всеки един от нас е призван да пази дълбоко в сърцето си. Ако го е забравил, то трябва да се събуди и припомни, потомък на какви славни българи е. Затова скъпи съграждани, нека всеки един от нас, бъде достоен наследник на Ботев и на неговото дело.
Бъдете почтени, горди, защото именно оттук тръгва един от най-смелите и горди пориви за нашата свобода. Нека да покажем на цяла България, защо Враца може да бъде столица на българското родолюбие и патриотизъм.“. С тези думи Калин Каменов откри „Ботеви дни 2017“.

   Церемонията по официалното откриване започна с театрализация, проследяваща развитието на борбите на българския народ за национално освобождение. Бяха представени основните моменти от историческото минало на България – подготовката на Априлското въстание, четата на Хаджи Димитър, извезването на знамето от сестрите Мица и Калица, Баташкото клане, Кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението.
   Пред множеството граждани, под звуците на българския химн, на площада бе издигнат националният флаг на Република България и бе запален вечният огън пред паметника на поета-революционер Христо Ботев.
   На церемонията присъстваха народният представител Красен Кръстев, зам. областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам.-кметовете на Община Враца – Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, общественици и граждани.
   Празничната програма, по повод 141-години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, продължи с официалното награждаване на участниците в „Ботева работилница“. Носителите на първо място в конкурса получиха своите награди лично от Ангелина Ангелова - директор на сдружение „Маринела” - неправителствена организация, която чрез различните си инициативи стимулира уважение към успеха, дължащ се на талант и усилия.  Наградите са зимна почивка за семействата на победителите в хотел „Пампорово”  от веригата „Виктория груп”. Връчена бе и наградата на кмета от конкурса „Ботевска работилница” на Юлия Цветанова, ученичка от 8 „б“ клас на СУ „Христо Ботев” - Враца.

   Вечерта продължи с концерт на открито, пред сградата на Общината на група „Tri O Five”, с популярната вокалистка Прея и култовият диджей Мартен.