начало » Новини
06.04.2009
На официално тридневно посещение във Враца беше Дидие Гонзалез - кмет на френския град Вилньов льо Роа и депутат във Френския парламент.

Партньорските връзки между двата града имат почти 30 годишна история, но за дълго бяха прекъснати. Това е първото посещение на кмет на град Вилньов льо Роа от 2000 г. насам и първо посещение на Дидие Гонзалез, който пристигна във Враца с четиричленна делегация. Това бяха заместник-кметът по образование Ани Ларю и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Жан Пиер Ромполон, както и представителят на отдел „Международно сътрудничество”.

Кметът на Враца инж. Тотю Младенов посрещна делегацията на 3 април в заседателната зала на Общината. Беше подписано споразумение за сътрудничество с побратимения френски град Вилньов льо Роа. Дидие Гонзалез заяви: „Много се радвам, че сме тук. Споделяме същите културни ценности. И сме част от голямото европейското семейство. Ние разбрахме, че развитието на света не се прави само от една държава. С Враца можем прекрасно да развиваме сътрудничество в няколко посоки - образование, култура, икономика, спорт”. Предвижда се размяна на делегации в културната сфера. Има идея общински служители да се обучават за месец в администрацията на френския град и обратно.

         

Имате прекрасен кмет в лицето на инж. Тотю Младенов, заяви още Дидие Гонзалез -пазете си го. Гостите разгледаха спортни обекти, културно-исторически забележителности, сред които „Хижата”, където се качиха пеша, Историческия и Етнографския музей. Кметовете на Враца и Вилньов льо Рроа се снимаха заедно на файтон, бяха гости на ТВ Враца, посетиха Информационен център Натура, опитаха автентичния вкус на българската кухня в къща за гости в с. Згориград. Згоригражданки им попяха народни песни, а французите показаха как се играят български хора. Домакините се постараха да покажат на френските си приятели, от какви инвестиции се нуждаят. Особен интерес гостите проявиха към туризма. Враца е град между планината и полето, което е много хубаво, подчерта Дидие Гонзалез. Той за пръв път е тук и е очарован. Смята, че това съчетание на Балкана, площада и улиците, слизащи надолу, има магична сила, която покорява.

Гостите обещаха да дойдат за 1 и 2 юни. Тогава ще обявят и своята концепция за двустранните връзки. Бяха очаровани и от посещението с в пещерата Леденика.

Едно от направленията, в което задължително ще си партнираме е спорта, коментира зам. кмета по спорт и туризъм Тони Милева. Според договора за сътрудничество се очаква обмен на спортисти и спортни педагози. Тепърва ще бъдат уточнени подробностите, съобщи Тони Милева, зам. кмет по "Туризъм, спорт и оперативни програми". "За върнатата спортна база французите споделиха, че искрено ни завиждат". Френската делегация беше на среща с водещи спортни клубове от града, проведена на стадион "Хр. Ботев". Там те изгледаха кратка музикална програма, поднесена им от "Врачански юначета", група от Центъра за работа с деца и филм за спорта и олимпийските игри. Запознаха се с успехите на врачанските състезатели и проявиха интерес за програмата на обучение в спортното училище във Враца.

Четири пъти по-малък е бюджетът на Враца, като относителен дял на населението, от този на Вилньов льо Роа, стана ясно на срещата между френската делегация, водена от кмета Дидие Гонзалез и ръководството на община Враца. Инж. тотю Младенов подчерта, че община Враца провежда разговори с голяма френска компания, която иска да инвестира в града. Кметът Дидие Гонзалез се ангажира при среща с френския посланик да лобира повече френски компании да инвестират във Враца.

Гостите споделиха, че всяко тяхно решение и инициатива на ниво община и общински съвет задължително се огласява. Листовки с решения на общинския съвет получава всяко семейство на града в личната си пощенска кутия.

 

Н. Божилова