начало » Новини
03.06.2017
С внушителна заря, под звуците на „Многая лета“, Враца се превърна в столица на България

С внушителна заря, под звуците на „Многая лета“, Враца се превърна в столица на България

На 1-ви юни, в Деня на Враца, хиляди гости и жители на града, от страната и чужбина,  се събраха на централния площад в града, където се проведе тържествена заря-проверка, в памет на саможертвата на великия поет и революционер Христо Ботев и неговата чета.

Пред най-големия паметник на Войводата в страната, началото на митинга бе дадено от кмета на Община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. „В навечерието на Ботевите дни, макар и за малко, Враца става столица на българското родолюбие и героизъм. Героизъм, каращ милиони българи, в страната и чужбина, да се гордеят с великото дело на Ботев и неговите четници. Именно техният подвиг внася онзи порив за свобода, заради който днес можем да се наречем  хора, със свободен дух и воля. Днес, повече от всякога имаме нужда от родолюбие, основано не на омраза към съседите или грешките на миналото, а изградено върху любовта към родината. Всички ние, трябва да възпитаваме сред младите хора уважение към националните символи и славното ни историческо минало. Затова, нека пазим земята на Ботев, да я уважаваме, да надграждаме и никога да не забравяме колко славен народ сме ние, българите! Да живее България!“ – с тези думи кметът Каменов приветства множеството гости и жители на град Враца.

            Почетният строй на ротите прие президентът на Република България Румен Радев. В словото си към врачани, държавният глава заяви: „Преди 141 години един юнак в младост и сила мъжка загива от куршум там, горе на Балкана. Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България. Техният вой ще стресне всички нас, днешните българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога посрещнахме като луди, и на които днес дължим свободата си. Вечна памет на героите. Да живее България!“.

            На военния ритуал в града под Околчица присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместник-министър председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, министри и народни представители,  областният управител на област Враца Малина Николова, общински съветници, кметове, делегации от побратимените с Враца градове – от Сърбия, Украйна и Франция.

            Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание,  в памет на Ботев и неговата чета и загиналите за свободата на България, а пред паметника на революционера бяха поднесени венци и цветя.

            По традиция, в края на церемонията, небето над Враца беше озарено от внушителна заря. За първа година, пиротехниката беше изстреляна във въздуха, от две сгради, с цел светлинното шоу да се вижда от по-голям брой гости и граждани на Враца. Вечерното небе над града бе озарено от зрелищни илюминации, изпълнени под звуците на „Многая лета“.

В тържествената митинг-заря участие взеха представителни роти на военнослужещи от поделение 54 990, с командир подполковник Георги Крайнов, военен духов оркестър на Сухопътни войски, студенти и ученици.

Преди церемонията в Драматично-кукления театър /ДКТ/ във Враца се проведе тържествен концерт, с участието на Симфониета Враца, Трио „Тенорите”, Ансамбъл „Пирин”, актьори от ДКТ, Представителен смесен хор при НЧ „Развитие” и Средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий”.