начало » Новини
05.06.2017
Хиляди сведоха глави на връх Околчица в почит на Христо Ботев и героите на България

Хиляди сведоха глави на връх Околчица в почит на Христо Ботев и героите на България

         С всенародно  поклонение на връх Околчица се отбеляза 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България. Хиляди жители, гости от страната и чужбина се включиха проявата.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят Валери Жаблянов, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, кметове, делегации от побратимените с Враца градове – от Сърбия, Украйна и Франция,  участниците в Националния поход „Козлодуй - Околчица“, наследникът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов, граждани.

 

Програмата беше открита от талантливата изпълнителка Валя Балканска и група гайдари, с ръководител Петър Янев, под чийто съпровод на поляната се извиха дълги български хора.

С възторжени овации и аплодисменти, множеството аплодира изпълнението на 7-годишния Петър Доков, който облечен в опълченски костюм, рецитира „На прощаване“.

„След рецитала на малкия Пепи, каквото и да кажа ще е малко. Пожелавам на всички нас да има повече деца като Пепи, за да се гордеем като славни потомци на Ботев. Нека възпитаме в нашите деца родолюбие и преклонение пред великите личности, дали живота си за свободата на България. Сигурен съм, че ако успеем да направим това, всяка година на 2-ри юни, тук ще има все повече и повече Ботеви поклонници. Да живее България!“ – каза в словото си кметът на Община Враца Калин Каменов. Приветствия от легендарния връх Околчица, отправиха и председателят на Народното събрание - Димитър Главчев и наследникът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов.

Молебен за България отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещенослужители и църковен хор.

Участие в програмата по повод всенародното поклонение на Христо Ботев и неговите четници взеха 10-годишният Ивайло Боянов, Духов оркестър при читалище „Развитие“, врачанският актьор Борислав Борисов.

Пред внушителния паметник на връх Околчица, увековечил подвига на Ботев, бяха поднесени десетки венци и цветя. В 12 ч., в продължение на две минути, звукът на сирените оповести отдаването на всенародна почит към паметта на героите на България.