начало » Новини
30.06.2017
Във Враца откриха паметна плоча на Георги Аспарухов и Никола Котков

Във Враца откриха паметна плоча на Георги Аспарухов и Никола Котков

Със заупокойна молитва, отслужена от отец Владислав,  пред сградата на Общинско предприятие „Спорт и туризъм“ във Враца бе открита паметна плоча в памет на легендите на българския футбол Георги Аспарухов и Никола Котков. На тази дата, преди 46 години на път за среща с отбора на „Ботев“ Враца загиват двамата футболисти на „Левски“.

„Скъпи любители на истинския футбол, на тази дата преди 46 години тук, на стадион „Христо Ботев“ е трябвало да има футболен празник между едни от най-големите български отбори, на които аз съм фен. За съжаление съдбата решава този футболен спектакъл да не се състои. На път за Враца загиват двама от най-големите, най-талантливи и най-обичани български футболисти – Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес, 46 години по-късно ние, потомците на тогавашните фенове сме длъжни да почетем паметта на Гунди и на Котков. Респект и огромно уважение за агитката на „Ботев“ Враца и за феновете на „Левски“, които са тук и като истински привърженици на футбола обединяват усилията си, за да се почете паметта на двамата велики футболисти. Това, което се случва днес е пример за подражание. От сърце ви благодаря за прекрасната постъпка и жест!“ – каза при откриването кметът Калин Каменов.

 

Идеята за поставянето на паметната плоча в памет на двамата велики футболисти е на Фен клуб „Синя Враца“ и се осъществи със съдействието на Община Враца. Около 1 200 лв. е сумата за изграждането на монумента, като средствата са събрани от привържениците на двата футболни клуба.