начало » Новини
03.07.2017
Предприемат се мерки за укрепване на паметника на Христо Ботев

Предприемат се мерки за укрепване на паметника на Христо Ботев

Във връзка с предстоящо ремонтиране на емблематичния паметник „Христо Ботев“ във Враца през изминалата седмица бе извършено архитектурно заснемане на целия монумент. Направен е оглед на архитектурно - строителната част и е изготвена количествено - стойностна сметка.

Екип от скулптури - реставратори, извършиха четири обследвания на състоянието на монумента. Две от изследванията са направени вътре в тялото на паметника. Констатирано е лошо състояние на носещата конструкция от черни метали, включващо тежка корозия и оттам влошаване на носимоспособността на профилите. Установено е още напукване на статуята, която е от месинг, на около 70 места.

С цел запазване на паметника се налага да се предприемат спешни мерки за укрепване на носещата конструкция с профили от неръждаема стомана, както и заваряване с бронз на всички пукнатини. По предварителни данни, реставрационните работи по статуята, включително укрепването, ще възлезе на около 80 000 лв., без ДДС.

На следващото заседание на Общинския съвет ще се внесе докладна за корекция в бюджета, за осигуряване на средства за започване ремонт на паметника „Христо Ботев“.